Gastro
IZBALANSIRAJTE VAŠU PREHRANU

Svevremensko meso na našem jelovniku
Objavljeno 20. srpnja, 2023.
Meso je, bez sumnje, naša glavna namirnica. Nema obroka koji se “priznaje” bez mesa (i ribe). Cijela naša kultura počiva na jedenju mesa.

Zapravo nije uopće ugodno da jedemo životinje, ali većina ljudi i ne razmišlja puno o tome. Jednostavno uzima zdravo za gotovo da je meso naša najučestalija namirnica. Meso je nedodirljivo, ono što nam po općem mišljenju jedino osigurava pravi, kompletan obrok.

 

Što je prava istina? Je li konzumiranje mesa dobro za nas, ono što garantira puno energije, ili ne? Što kaže medicina? Ovdje ćemo samo zagrebati po površini po tom pitanju. A pitanje ishrane je temeljno pitanje, jer ishrana je krucijalni dio našeg zdravlja

 

Meso – da ili ne


Najjači zub u našoj vilici, očnjak, dokaz je da su naši preci jeli meso, i to u početku sirovo. Ono im je osiguravalo potrebne količine energije.  Danas se jede pečeno, grilovano, pohano, prženo. Košarica se računa po količini pojedenog mesa. U sveopćoj inflaciji stalno slušamo o cijenama mesa, prema kojoj se sve ostalo ravna. Jeste li čuli da se standard obitelji mjeri količinom pojedenog voća?

 

Iako su učeni pojedinci poput Pitagore i Seneke zagovarali vegetarijanstvo, ljudi su ostali odani mesu. Ni religija ni medicina ne daju decidiran odgovor. Religija preporučava post i nemrs, što je privremena mjera, a ne trajni način ishrane, dok medicina ima čak i kontradiktorna stajališta – nekad podržava mesnu ishranu zbog bolje krvne slike, a s druge strane zagovara smanjenje mesa u određenim godinama.

 

Bez obzira na medicinu i religiju, vaš mesni izbor možete pronaći u uvijek vjernom Pivcu. Pivac je pravi mesni raj. Naravno, ako se niste odlučili na radikalnu promjenu, život bez mesa.

Što se događa bez mesa


Ali ako se odlučite za trajan nemrs, odnosno vegeterijanstvo, možete očekivati promjene na svojem tijelu. Studije pokazuju da ćete izgubiti na težini. U natjecanju gubljenja kilograma, veganstvo je pobijedilo gotovo sve ostale dijete. Meso uvjerljivo donosi najviše kalorija. Osim kilaže, smanjuje se i razina kolesterola koji je niži kod ljudi koji svoju prehranu baziraju na hrani biljnog podrijetla.

 

Ali svakako će vam crijeva biti čišća, jer, kako se meso počinje brzo raspadati, tretira ga se raznim konzervansima, a često potječe od životinja tretiranima hormonima i antibioticima. Također, vegetarijanci imaju manje šanse da obole od metaboličkog sindroma i dijabetesa. Što se tiče estetskog dijela, nutricionisti smatraju da je stanje vaše kože odraz vaše probave, prema tome koža onih koji konzumiraju hranu biljnog podrijetla je sjajnija. Antioksidansi, vlakna i minerali iz biljne prehrane za sjajniju kožu!

 

Evo i jedne negativne nuspojave prestanka konzumiranja mesa – bit ćete napuhnutiji i imati vjetrove, zbog naglog porasta unosa vlakana u organizam.

 

Meso tri puta tjedno na jelovniku


Uglavnom, naravno da ne trebate preko noći postati vegetarijanci ili vegani, ali savjet nutricionista je da izbalansirate količinu mesa tako da bude tri puta tjedno na jelovniku. Prednost treba dati bijelom mesu u odnosu na crveno meso, koje se preporuča jednom tjedno. S obzirom na veliku ulogu proteina u našem organizmu, treba kombinirati više izvora proteina, a meso je jedan od njih.

 

Nadamo se da ćete uspješno izbalansirati vašu prehranu tako da živite što duže i što kvalitetnije!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike