Gastro
ZDRAVA HRANA

Kefirom do uravnoteženije i bolje probave
Objavljeno 26. lipnja, 2023.
Kefir je probiotički i prebiotički napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od sirovog mlijeka pašnih životinja, a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici. Treba krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će, tamaneći patogene, zauzeti njihovo mjesto), pa može doći do prolaznih smetnja s probavom. Odlična je navika uzeti kefir kao posljednji obrok prije spavanja ili ujutro natašte. Na taj ćete način imati najviše koristi od konzumiranja ove namirnice.

Kefir ima mnoge blagodati: djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu; djeluje kao prirodni antibiotik; smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis; jača imunološki sustav i ubrzava zacjeljivanje tijela; poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane; liječi bolesti crijeva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog crijeva), sindrom propusnosti crijeva, zatvor, proljev, nadutost; pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu; čisti i detoksicira tijelo; poboljšava funkciju jetre i djeluje protiv žučnih kamenaca; pomaže kod srčano-žilnih bolesti; snižava šećer u krvi, visoki krvni tlak i visoke masnoće u krvi (trigliceride); liječi gljivične bolesti; pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica;normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine; pomaže kod nesanice i depresije; pomaže kod bronhitisa i astme i pomaže kod psorijaze i ekcema.

Domaći kefir znatno je bogatiji i kvalitetniji nego onaj koji biste mogli kupiti. Razlika je u tome što industrijski kefir ne nastaje upotrebom gljivica, nego s pomoću hmelja i kulture što okusom odgovaraju kefiru. Time se postiže mogućnost proizvodnje kefira u velikim količinama i izbjegava nestabilnost koju pokazuju kefirna zrnca. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike