Gastro
VELIKA ČAST U GASTRONOMIJI

Hrvatski restoran dobio je zvjezdicu Michelinova vodiča
Objavljeno 16. lipnja, 2023.
S ovom zvjezdicom za “Korak” iz Jastebarskog Hrvatska ima 11 nositelja ove prestižne oznake

Odlične vijesti za hrvatsku gastronomiju stižu iz Michelina, globalno najvažnijeg i najpriznatijeg gastronomskog vodiča, koji je hrvatskom restoranu "Korak" iz Jastrebarskog dodijelio prestižnu zvjezdicu. Sad se Hrvatska može pohvaliti s ukupno 11 nositelja te prestižne oznake, s obzirom na to da su restorani "Pelegrini" (Šibenik), "360º" (Dubrovnik), "Monte" (Rovinj), "Noel" (Zagreb), "Draga di Lovrana" (Lovran), "Boškinac" (Novalja), "LD Restaurant" (Korčula), "Nebo" (Rijeka), "Alfred Keller" (Mali Lošinj) i "Agli Amici" (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.



- Nova Michelinova selekcija hrvatskih restorana potvrđuje kako gastroscena naše zemlje iz godine u godinu napreduje i prati globalne trendove, odnosno kako Hrvatska u tom segmentu nudi vrhunsku kvalitetu, koju prepoznaju i sami inspektori Michelina. Činjenicu da Hrvatska danas ima 11 restorana s prestižnom zvjezdicom, odnosno da imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka Michelina, itekako ćemo iskoristiti u našim promotivnim aktivnostima i nastojanjima da Hrvatsku još snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju enogastronomsku destinaciju - izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima.

U sklopu novog vodiča za Hrvatsku svoju su oznaku Michelin Green Star uspješno zadržali restorani "Zinfandel‘s" (Zagreb) i "Konoba Mate" (Korčula), a restoranu "Korak" (Jastrebarsko) uz prestižnu zvjezdicu dodijeljena je i ta oznaka, što se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji.

- Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pozornost usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana imaju sve veću predanost u traženju lokalnih poljoprivrednika. Bilo da je riječ o restoranima s Michelinovom zvjezdicom, bilo s oznakom Bib Gourmand, kvalitetne namirnice su prioritet, jer naši timovi teže kvalitetnim gastronomskim iskustvima - izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča Michelin, dodavši kako je Hrvatska primjer istinske osjetljivosti prema održivosti i ekološkim kulinarskim praksama.

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još tri restorana, odnosno restorane, pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 14 restorana s tom Michelinovom oznakom, koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

- Novi Michelinov vodič pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi i čine najbolju pozivnicu brojnim turistima koji žele uživati u posjetu Hrvatskoj upravo zahvaljujući elementima mediteranske i srednjoeuropske kulinarske tradicije, odličnim autohtonim sastojcima, a posebno kreativnosti i strasti hrvatskih chefova. Stoga i u našoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine razvoj enogastroturizma zauzima važno i posebno mjesto - zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike