Crna kronika
U LUČKOM TERMINALU RIJEKA

Zaplijenjen kokain vrijedan više od 20 milijuna eura
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Kokain skriven u metalnoj oplati kontejnera nanjušio je posebno obučen pas

Hrvatske su morske luke, tu nema više nikakve sumnje, postale prioritet međunarodnih kartela droge. U posljednjih nekoliko godina zaplijenjeno je više tona kokaina, a posljednja pošiljka, 745 kilograma kokaina vrijednog 20 milijuna eura, pronađena je u kontejneru u riječkoj luci.



Riječ je o višemjesečnoj zajedničkoj akciji policije i carine u riječkoj luci, a rezultate su predstavili načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač, načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović i pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Predrag Juratovac.

Nastavak istrage


- Čak i pojedinačno gledajući, neke od tih zapljena spadaju u kategoriju desetak najvećih zapljena ostvarenih u Hrvatskoj. Međutim, s obzirom na to da su ostvarene u kratkom periodu, možemo ih sagledavati kumulativno, kao cjelinu, i tada možemo reći da je ovo, kad govorimo o masi zaplijenjenog kokaina, najveća zapljena u povijesti hrvatskih snaga za provedbu zakona, odnosno policije i carine - rekao je načelnik PNUSKOK-a.

Pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave Predrag Juratovac izjavio je kako je u veljači, ožujku, travnju i svibnju, u suradnji s policijom, Carinska uprava provela redovit aktivnosti s ciljem suzbijanja krijumčarenja droga. Naglasak je bio na prometu kontejnera koji dolaze u luku Rijeka.

- Zajedno s policijom obavili smo pet konkretnih provjera, a velik doprinos u ovim zapljenama dao je službeni pas, koji je pokazao interes za određene dijelove kontejnera, a nakon toga carinici su na mjestu koje je označio uklonili metalnu oblogu i iza nje uočili sadržaj koji se ondje ne bi trebao nalaziti, koji je po svojem obliku i strukturi bio istovjetan paketima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga. Obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i zaključno mogu reći da ovo nije kraj, da se i dalje provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istraživanja - naglasio je Juratovac.

Pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović izjavio je kako se radilo o operativnoj akciji profiliranja rizika: "Prema određenim profilima, odvajaju se pojedini suspektni kontejneri koji moraju proći neke od provjera, odnosno iskrcaj ili samo otvaranje kontejnera." Pošiljke stižu iz različitih država Južne Amerike, a Kolumbija, Bolivija i Peru najveći su proizvođači kokaina. Inače, ova pošiljka nije došla iz jedne luke, ima više točki pretovara, a što se trasa, odnosno ruta prema Europi, tiče, organizirane kriminalne skupine izvade kokain tamo gdje procijene da im je to najsigurnije.

Suradnja policija


Načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad rekao je kako je u posljednjih godinu dana gotovo 900 kilograma kokaina zaplijenjeno u luci Rijeka. "Riječ je o kokainu visoke čistoće, ovisno o pošiljci, čistoća je između 80 i 90 posto. Radi se o vrijednosti kokaina na veliko većoj od 20 milijuna eura, a kada on krene u uličnu prodaju i počne se miješati, masa se povećava puta pet, pa možete zamisliti kolika je to količina droge i koji je ovo udarac organiziranim kriminalnim skupinama što smo ga nanijeli u našem graničnom radu." Također, načelnik Brnad je istaknuo kako je rad cjelokupne hrvatske policije prepoznat i od međunarodnih faktora, koji nas drže kao pouzdanog i stručnog partnera u provođenju kriminalističkih istraživanja ove vrste organiziranog kriminaliteta.

Načelnik Kovač podsjetio je kako je hrvatska policija sudjelovala u međunarodnim kriminalističkim istraživanjima, i to izvan Republike Hrvatske.

- Prije svega mislim na operativnu akciju "Familia" iz 2019., koju smo mi kao hrvatski MUP vodili, u sklopu koje je u Švicarskoj zaplijenjeno nešto više od 600 kilograma kokaina, a u Hong Kongu je u istoj akciji zaplijenjeno oko 440 kg kokaina. Spomenuo bih i operativnu akciju "Falkuša", u kojoj smo uz Španjolce bili sudionici i gdje je zaplijenjeno oko 980 kilograma kokaina.

Sandra Lacić
KOORDINACIJA POLICAJACA I CARINIKA
Uloga koju Ravnateljstvo policije, odnosno Uprava kriminalističke policije, ima u ovakvim i sličnim slučajevima jest koordinacijske naravi, i to nakon podataka policija drugih država. “Tada kolege iz Odjela za droge PNUSKOK-a rade određene profile rizika, koje dostavljaju policajcima na terenu i oni im služe kao pomoć ili smjernica u radu. Istu profilaciju rade i kolege iz carine. Isključiva zasluga za ovaj odličan uspjeh ide operativcima na terenu i njihovim neposrednim voditeljima. Posebno sam zadovoljan činjenicom da su različita tijela, različitih ministarstava, sinergijom i zajedničkim djelovanjem postigla odličan rezultat”, zaključio je načelnik Kovač.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike