Novosti
REFORMA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Povećavaju se naknade i širi krug osoba s pravom na status njegovatelja
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja ili njegovatelja, među inim povećanjem naknade, želi postići Vlada izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi kojima se proširuje krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja. Vlada je izmjene sa sjednice u srijedu uputila u hitnu saborsku proceduru.

Ministar socijalne politike Marin Piletić podsjetio je da je Sabor 17. ožujka zadužio Vladu da izmjenama zakona osigura reformu i racionalizaciju sustava socijalne skrbi. Prema izmjenama zakona, krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja proširuje se u odnosu na osobu koja ima poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja. Proširuje se i obuhvat korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju, ili osobe s invaliditetom. Naknada se povećava s 800 posto osnovice na 1000 posto za osnovnu kategoriju (jedno dijete s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom), s 900 posto osnovice na 1200 posto za dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom koja se ne može uključiti u programe i usluge u zajednici te s 1200 posto osnovice na 1500 posto za dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom. Omogućava se i ostvarivanje primitaka po osnovi drugog dohotka za one koji imaju status roditelja njegovatelja i taj status roditelja njegovatelja produžava se nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju te nakon smrti osobe s invaliditetom na najduže do deset mjeseci od dana smrti. Institut zabilježbe na imovinu u sustavu socijalne skrbi redefinira se te se ona briše, a obveza povrata sredstava ostvarenih na temelju prava na zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN), uslugu smještaja, organizirano stanovanje, koja se potraživala od nasljednika, briše se u slučaju nasljednika korisnika ZMN-a.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji kojim se uspostavlja normativni okvir usluge osobne asistencije te ona postaje socijalna usluga kojom se osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama radi vrste i stupnja invaliditeta. Očekuje se da će se donošenjem zakona proširiti broj korisnika usluge osobne asistencije sa sadašnjih 4070 do 15.098 osoba, kao i povećati broj sati korištenja usluge te uvećati ukupna cijena sata... H