Novosti
DETALJI OPTUŽNICE PROTIV OSJEČKIH SUDACA

Uskok: Mamić dao sucima najmanje 370 tisuća eura
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Optužnica navodi primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem i pranje novca

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita te trgovanja utjecajem.Skupocjeni sat


Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da se okrivljenici, uz navedena kaznena djela, terete i za davanje mita za trgovanje utjecajem te pranje novca. Uskok navodi da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac u studenome 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti. Mamić je, pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, "u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je sudac uzeo", kažu u Uskoku.

Prema optužnici, Mamić je kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, ostvarivao osobne kontakte s Vekićem, također uskočkim sucem. Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda, pa tako i osumnjičenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke, bez obzira na stvarno stanje spisa. Uskok precizira kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od sedam milijuna kuna u trećem predmetu. Zdravko Mamić je kao protuuslugu u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca, ističe Uskok. Osim toga, Zdravko Mamić je, zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu te su dogovorili kako će ga putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao je poduzetnik Tadić, znajući koja je svrha predaje novca, budući da je u više navrata nazočio sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem.

Kupili nekretnine


Uskok navodi i da su braća Mamić, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. Također je autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije, u lipnju 2018., u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. Vekić se tereti da je, zajedno s Natašom Sekulić, raspolagao dijelom novca kojeg je stekao od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka.

Prema Uskokovoj optužnici, Vekić i Nataša Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, dok je Vekić kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem.Visoki kazneni sud odbio je u ožujku zahtjev braće Zdravka i Zorana Mamića i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu. Vrhovni sud u toj odluci ističe da suci, a čija je nepristranost dovedena u pitanje, više ne obnašaju dužnost jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, dok je Krušlinu izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti. Stegovni postupak protiv dvojice osječkih sudaca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, nakon što ih je Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.

Odvjetnik Drage Tadića za televiziju N1 rekao je kako ovaj slučaj baca ružnu sliku na pravosuđe i smatra da će to biti "jedan od dugotrajnih predmeta".

Dijana Pavlović
MAMIĆEV USB S TEŠKIM OPTUŽBAMA
Kada je presuda protiv njega postala pravomoćna, Mamić je iz BiH dostavio Uskoku USB stick koji sadrži optužbe na račun sudaca Vekića, Krušlina i Kvesića, a nakon toga pokrenuta je istraga koja je rezultirala uhićenjima sudaca zbog primanja mita i trgovanja utjecajem. U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, uz braću Mamić, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana