Osijek
ZAPJEVALI CRKVENI PJEVAČI

Sjećanje na papin
dolazak u Osijek
Objavljeno 8. lipnja, 2023.
U povodu 20. godišnjice pohoda pape Ivana Pavla II. Osijeku osječki crkveni pjevači održali su program "Sjećanje na Papin pohod Osijeku uz molitvu i pjesmu" na spomen-platou uz ulaz Športsko-poslovne zračne luke Osijek-Čepin. Svečanost je otvorena pjevanjem psalma "Po svom križu uzdigni nas", uz ravnanje Silvestra Vrčeka, zborovođe i organizatora programa koji od 2020. godine okuplja pjevače i vjernike u molitvi i pjesmi uz "Papin križ".

Dok je trećoredac i zborist u Tvrđi Jure Kos prinosio upaljenu svijeću uz spomen-ploču postavljenu na trajni spomen velebnog susreta sa svetim ocem, Vrček je podsjetio na povod sabiranja pjevača i vjernika osječkih župa, a fra Miroslav Petrac (Franjevački samostan Sv. Križa u Osijeku) predvodio "Molitvu sv. Ivanu Pavlu II." i pročitao tekst uklesan na ploči koju je postavio "Grad Osijek s velikom zahvalnošću i ponosom" na mjestu slavljenja svečane euharistije s velikim mnoštvom nazočnih, njih 220.000. Zboristi su pjevali, fra Miroslav Petrac predmolio je Molitvu Gospodnju te su naposljetku pjevači otpjevali pjesmu "Krist na žalu" u harmonizaciji osječkog kapucina, fra Zvonka M. Pšaga, a čiji je tekst napisao tada bogoslov Karol Wojtyla.

Uime laika S. Vrček je najavio pokretanje građanske inicijative za postavljanje umjetničkog obilježja na osječkom Trgu sv. Ivana Pavla II. kao trajnoga spomena na papin pohod i njegova zaustavljanja u papamobilu pred konkatedralom sv. Petra i Pavla ap. Prigodnom sjećanju zboristima su se pridružile hodočasnice: Mila Kelava, Terezija Kiš i Marija Jurić iz Župe svetog Leopolda Bogdana Mandića (na čijem je području spomen-ploča) te su s pjevačima pjevale, molile i podijelile živa sjećanja na nezaboravno misno slavlje 7. lipnja 2003. sa svetim papom baš na tomu mjestu.

Pjevače je zatekao izostanak “Papina križa”, blagoslovljenog 2017., koji je zbog oštećenosti uklonjen i čeka obnovu. Drveni plato uz koji stoji zapuštena spomen-ploča godinama propada zbog neodržavanja i vjernici su odlučni u poticanju mjerodavnih na obnovu. N.Špoljarić
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike