Regija
20. OBLJETNICA KRUNJENJA GOSPE VOĆINSKE

Posebna čast liku Majke Isusove i voćinskoj crkvi
Objavljeno 8. lipnja, 2023.
VOĆIN



Dana 7. lipnja, kad je prije 20 godina sv. papa Ivan Pavao II. na slici nepoznatog autora okrunio lik Majke Božje Voćinske za vrijeme svoga trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj 2003. godine, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Voćinu u kojem su na poseban način sudjelovale starije, bolesne i invalidne osobe s područja Požeške biskupije.

Slika Gospe Voćinske, Majke od Utočišta, nastala je koncem 19. stoljeća, a samo čudom preživjela je dva svjetska i Domovinski rat. Tadašnji voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine tu je staru sliku spasio pohranivši je u Dijecezanski muzej u Zagrebu, gdje je čuvana sve do 21. kolovoza 1999. godine, kad je u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin. Danas je zavjetna slika Svetišta Gospe Voćinske i vjernici je s ljubavlju nose u svim hodočasničkim i blagdanskim procesijama.

– I sam Sveti Otac, poglavar Katoličke crkve, smatrao je da je važno posvjedočiti kako je sasvim posebnu ulogu ovdje, na ovim prostorima, imao lik naše Gospe Voćinske, i on mu je krunjenjem iskazao počast, a nas potaknuo da u tom liku prepoznajemo prisutnost Isusove Majke, sa svim onim što je ona značila i što još uvijek znači u Isusovoj, Božjoj povijesti spasenja. Želio bih zajedno s vama zahvaliti danas svetom papi Ivanu Pavlu II. što je tim činom, krunjenjem ovoga lika, podsjetio nas tko smo mi Mariji, i tko je ona nama. Prošle godine, o 25. obljetnici naše biskupije, ova crkva, koja je ponovno izgrađena, proglašena manjom bazilikom. To je još jedno priznanje iz Rima: u službi pape Franje, Kongregacija (sada Dikasterij) za bogoštovlje smatrao je da ova crkva ima takvu čast, takvo značenje, da je treba proglasiti manjom bazilikom i kroz taj naslov povezati je s nasljednikom sv. Petra u Rimu. – rekao je, uz ostalo, biskup Škvorčević u svojoj propovijedi.      

Euharistijskom slavlju prethodilo je pokorničko bogoslužje sa slavljem sakramenta pomirenja te marijanska pobožnost i prigodni recital. Predstavnice umirovljeničkih domova u Daruvaru zahvalile su biskupu Škvorčeviću za riječi utjehe i ohrabrenja, a potom je biskup zahvalio svima prisutnim za sudjelovanje na hodočašću. Nazočnima starijim, bolesnim i invalidnim osobama rekao je da su blagoslovljeni dio hrvatskoga naroda koji svojom vjerom, moći duha i povjerenjem u Isusu Krista nose u sebi snažnu duhovnu baštinu, i neka ne podlegnu napasti da sebe smatraju starima i nemoćnima, jer su se i na ovom hodočašću obnovili u mladosti duha. P.Ž.
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike