Kultura
NA 3. FESTIVALU PONTA LOPUD

Norton i Östlund voditelji masterclass radionica
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Američki glumac Edward Norton i višestruko nagrađivani švedski redatelj Ruben Östlund bit će voditelji masterclass radionica na 3. festivalu Ponta Lopud, koji će se od 20. do 24. lipnja održati na otoku Lopudu, kod Dubrovnika, najavili su organizatori.

Edward Norton, koji će održati predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji "Glumci", glumio je u više od pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oscar ("Iskonski strah", "Generacija X" i "Birdman"), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie te brojnih drugih za glumu i produkciju.

- Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizišla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa - izjavio je Norton u povodu sudjelovanja na 3. Ponta Lopudu.

Ruben Östlund, koji će održati masterclass za mlade regionalne redatelje, za svoj je najnoviji film "Trokut tuge" 2022. godine osvojio Zlatnu palmu u Cannesu i Europsku filmsku nagradu za najbolji europski film, redatelja, glumca i scenarij. Usto, bio je nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg filma, režije i originalnog scenarija. Drugu Zlatnu palmu dobio je za "Kvadrat" 2017., uz nominacije za Zlatni globus i Oscara. Na popisu priznanja su i Zlatni medvjed u Berlinu za "Incident kod banke", Nordic Prize za film "Igra" i Nagrada žirija u Cannesu za "Turist", uz nominacije za Zlatni globus i uži izbor nominacija za Oscara.

- Za mene je snimanje filmova zajednički pothvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i nalaženje inspiracije. Istinski se tomu radujem - izjavio je Östlund.

Stručne programe za snimateljice vodit će višestruko nagrađivana direktorica fotografije Urszula Pontikos, a na festivalu će sudjelovati i oskarovci Pawel Pawlikowski i Peter Spears te Philippe Bober, Brian Swardstrom, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Juho Kuosmanen, Giorgos Karnavas, Konstantinos Kontovrakis, Mollye Asher, Lili Horvát i Nina Kellgren.

Na festivalu će se prikazati dva filma Rubena Östlunda "Turist" i "Trokut tuge", "Nakon Lucije" Michela Franca, "Najsretniji dan u životu Ollija Makija" Juhe Kuosmanena i "Oslikani veo" Johna Currana u kojoj glavnu ulogu igra Edward Norton. H
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike