Mozaik
PRINCE HARRY SVJEDOČIO NA SUDU

Britanski mediji hakirali telefone "na industrijskoj razini"
Objavljeno 8. lipnja, 2023.
Princ Harry u srijedu je rekao da je medijska grupacija hakirala telefone "na industrijskoj razini" te da će osjećati nepravdu ako visoki sud u Londonu presudi da on nije bio žrtva. Harry, prvi istaknuti član kraljevske obitelji u više od 130 godina koji svjedoči pred sudom, bio je ispitan kao svjedok drugi dan zaredom. Harry tvrdi da su se tabloidi koristili nezakonitim metodama da bi dobivali informacije o njemu otkad je bio dijete.

Harryja je u utorak gotovo pet sati ispitivao Andrew Green, odvjetnik kuće Mirror Group Newspapers (MGN), u čijoj su nakladi novine Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Princ i još stotinu ljudi tuži kuću tvrdeći da je ilegalno prikupljala informacije između 1991. i 2011. godine. Nastavljajući svoje ispitivanje u srijedu, Green je rekao kako nema dokaza na mobitelu koji bi pokazali da je Harry bio žrtva hakiranja, usporedivši to s istragom iz 2005. koja je dovela do osuđivanja bivšeg urednika za kraljevska pitanja u danas nepostojećim novinama News of the World, Ruperta Murdocha.

- Ako sud nikad ne utvrdi da vas je hakirao ikoji novinar MGN-a, hoćete li osjećati olakšanje ili razočaranje? - pitao je Green princa.

Harry je odgovorio kako bi to bila "špekulacija", da vjeruje kako je hakiranje bilo rašireno "na industrijskoj razini" u najmanje troje novina i da "nema sumnje" u to.

- Ako se donese odluka protiv mene ili bilo koga tko je stao iza mene svojim tvrdnjama, uzevši u obzir da je Mirror Group priznao hakiranje, da, osjećao bih nepravdu - kazao je.

U odgovoru na Greenovu sugestiju da bi Harry htio biti žrtva, princ je odgovorio da to "nitko ne želi". MGN se na početku procesa ispričao i priznao slučaj kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to. Nakladnik je priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete. No MGN odbija sve druge Harryjeve tvrdnje navodeći da nema dokaza za to. Green je tvrdio da su osobne informacije o Harryju dolazile od zaposlenika Buckinghamske palače. H
Možda ste propustili...

NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ DOBITNIK ZLATNE PALME U CANNESU

Čekaju nas dvije kampanje: za europski i za američki Oscar

KONCERT EDA SHEERANA GOTOVO RASPRODAN

Ostalo je još ulaznica za tribine zagrebačkog Hipodroma

KONAČNO POČINJE SNIMANJE DUGOOČEKIVANOG FILMA

Madonnu će glumiti Julia Garner

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ DOBITNIK ZLATNE PALME U CANNESU

Čekaju nas dvije kampanje: za europski i za američki Oscar

2

KONCERT EDA SHEERANA GOTOVO RASPRODAN

Ostalo je još ulaznica za tribine zagrebačkog Hipodroma

3

KONAČNO POČINJE SNIMANJE DUGOOČEKIVANOG FILMA

Madonnu će glumiti Julia Garner