Regija
POTPISANA ZAJEDNIČKA INICIJATIVA

Traže izgradnju novog ili proširenje postojećeg mosta Orašje-Županja
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Maksimalni dnevni promet mostom lani je bio 11.208 putnika, 6.820 putničkih i 644 teretna vozila

Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnici Županje Damir Juzbašić i Orašja Marijan Oršolić potpisali su zajedničku inicijativu za izgradnju novog ili proširenje postojećeg mosta na rijeci Savi između Županje i Orašja. Prvi je most pušten u promet davne 1968. godine, kao posljednja dionica magistralne ceste Županja-Tuzla, a srušen je u rujnu 1991. Sve do izgradnje novoga mosta 1998. godine promet se između dvaju država odvijao riječnim skelama. Postojeći je most dug 790 metara i širok 10,5 metara, s dva kolnička traka, a dio koji premošćuje rijeku Savu dug je 304 metra.


Prema službenoj evidenciji na Graničnom prijelazu Orašje, u 2022. godini mostom je prešlo 2.171.638 osoba, 1.097.633 putnička vozila i 121.754 teretna vozila. Maksimalni dnevni promet lani je bio 11.208 putnika. U inicijativi, koju će uputiti nadležnim institucijama BiH i Republike Hrvatske, potpisnici ukazuju na to da su most i udaljenost objekata graničnih prijelaza, koji su neposrednoj blizini, zapreka normalnoj komunikaciji između susjednih prekograničnih lokalnih i regionalnih zajednica.

MOST JE PREOPTEREĆEN


A zbog nepostojanja malograničnih prijelaza, odnosno drugih mostova u blizini, postojeći je most nemoguće rasteretiti. Sve to, nadalje navode, predstavlja veliki problem za normalan život ljudi i prostora koji su do 1991. normalno komunicirali, obavljali poslove, obrazovali se, te prakticirali sve ostale segmente društvenog života bez ikakve zapreke. Veliki broj građana s obje strane rijeke i obiteljski su povezani i posjeduju nekretnine na drugoj strani granice. Zbog čestih i dugih kolona vozila na mostu, odnosno na graničnim prijelazima, ova komunikacija postaje nemoguća i sve rjeđa,  što značajno utječe na kvalitetu života stanovnika na posavskoj i na slavonskoj obali rijeke Save.

Prostornim planom Županije Posavske, koji je u završnoj fazi usvajanja, kao i u razvojnim planovima Federacije BiH planirana je izgradnja autoceste Orašje-Brčko-Tuzla. Izgradnjom njenog punog profila do neposredne blizine graničnog prijelaza Orašje dodatno se povećava potreba za povećanjem kapaciteta graničnih prijelaza, odnosno mosta na Savi.
Vlada Županije Posavske, stoji u zajedničkoj inicijativi, izražava spremnost financiranja Studije izvodljivosti izgradnje novog mosta u neposrednoj blizini postojećeg ukoliko sa strane nadležnih institucija u RH i BiH postoji načelna zainteresiranost za rješavanje ovog problema izgradnjom novog mosta.


ZAUZEO SE I ČOVIĆ


Podsjećamo da je početkom ožujka, prilikom posjete Ravnom, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a govorio o dva nova projekta cestovne infrastrukture u suradnji BiH i Hrvatske. “Jako nam je interesantan most u Orašju s obzirom na to da se broj osoba, automobila i teretnih vozila koji prođu taj most mjeri u milijunima na godišnjoj razini – uz samo dvije prometne trake na tom mostu”, rekao je Čović. Izrazio je nadu da će to postati jedna od najznačajnijih prometnica u BiH što je interes Županije Posavske, grada Županje, ali i tuzlanskog područja.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike