Dome slatki dome
DIZAJN: UGODNA ATMOSFERA

Pripremite se za ljetno opuštanje
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Osim zaštite od sunca suvremene potrebe nalažu i postavljanje klima-uređaja

Komfor i ugodnu atmosferu moguće je osigurati i u vlastitom domu, i to uz male zahvate, a njihove ćemo dobre rezultate osjećati još dugo! Svjetlo je nužno za dobro raspoloženje, ali prevelike količine, pogotovo u vruće ljetno vrijeme, mogu imati upravo suprotan efekt.



Svjetlo


Stoga je potrebno osigurati kvalitetnu zaštitu od sunca, koja će regulirati količinu svjetla u prostoriji. Zamračenost će pružiti ugodniju atmosferu za opuštanje u poslijepodnevnim ili večernjim satima, a za njezino postizanje izuzetno je važna zaštita od zapadnog sunca. Ono može biti vrlo neugodno zbog blještanja i topline kojom zrači prostor. Izbjegavajte horizontalnu zaštitu od zapadnog sunca, jer vas neće spasiti od nisko položenih zraka. Mogućnost reguliranja kuta lamela ili tendi puno je bolje rješenje za to.

Osim efikasne zaštite od sunca suvremene potrebe nalažu i postavljanje klima-uređaja, koji će regulirati temperaturu i vlažnost zraka u prostoru. U vrućim ljetnim danima to je bitan zahtjev, koji će uvelike pomoći kvalitetnom opuštanju. Upotreba ugodnih prirodnih tkanina kao presvlaka ili prekrivača na garniturama za sjedenje, stolcima i krevetima učinit će trenutke opuštanja ugodnijim, jer će pri dodiru sprječavati znojenje kože. Presvlake od prirodne ili umjetne kože nisu poželjne u ljetnim danima. Prostor ćete osvježiti i promjenom boje zidova. Nijanse zelene, svjetloplave, crvene, bež ili žute stopit će se s ljetnim ugođajem, ali i stvoriti opuštajuću, ležernu atmosferu.

Brze promjene



Za one koji ne vole kolorit, dominantnost vječne bijele ispunit će sva očekivanja. Zahvat će biti vrlo efektan i bojenjem nekih zidova ili samo jednog, naglašenijeg, zida u prostoriji. Igra bojama uvijek je zahvalna, jer u skladu s raspoloženjem i željama uvijek možete napraviti brze i jeftine promjene. A kada sunce lagano zađe, osigurajte uređen vanjski prostor balkona, terase ili vrta, gdje ćete nastaviti opuštanje u večernjim satima, u ugodnom društvu.


Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Dio prirode
Sobne biljke različitih veličina svojim će zelenilom unijeti dio prirode u okruženje doma i dati mu novo, nadasve ugodno ozračje. Zdjela raznovrsnog sezonskog poljskog cvijeća stvara posebno učinkovite efekte pri odmaranju i naglašavanju tople atmosfere doma. Motivi vode s izraženim zvučnim efektima mogu biti vizualno snažni, ali i učinkoviti pri uspavljivanju i stvaranju osjećaja svježine.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike