Novosti
DOGOVOR VLADE I SINDIKATA

Od lipnja rastu plaće za 219 tisuća službenika
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Najveće povišice stižu onima s najmanjim plaćama, regres od 300 eura ide svima

Od lipnja će za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama plaće rasti od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a regres od 300 eura primijenit će se na sve.



Dogovor je to koji je objavio premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata u ponedjeljak. "Dogovor je plod naše višegodišnje suradnje, kvalitetnih međusobnih razgovora i razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo", rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi.

Privremeni dodatak


Rekao je i kako je na sastanku od prije dva tjedna analizirana ekonomska, socijalna i financijska situacija u Hrvatskoj te je dogovoreno da je potrebno pronaći rješenja kojima bi se pomoglo brojnim zaposlenicima u državnim i javnim službama. "Odlučili smo u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju, čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike i namještenike u državnim i javnim službama", kazao je Plenković. Pojasnio je da to treba staviti u kontekst izrade novoga Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika, dodavši da je riječ o velikom reformskom zahvatu na kojem se radi zajedno s predstavnicima sindikata, i koji će u sljedećih dana nekoliko dana ići u proces javnog savjetovanja. Premijer je rekao kako je cilj tog procesa da Zakon stupi na snagu 1. siječnja, i da se na temelju njega donesu dvije uredbe kojima će se regulirati javne i državne službe.

"Odlučili smo na ovaj način obuhvatiti čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama, i to na način da bi porasla plaća za 100 eura onima koji u državnim i javnim službama imaju najmanje plaće. Riječ je o zaposlenicima s koeficijentima 0,631 do 1,100. Za 80 eura porasla bi plaća onima s koeficijentima 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867", pojasnio je Plenković. Istaknuo je da će se na ovaj način pomoći službenicima da se nose s ekonomskim, financijskim i socijalnim izazovima te okolnostima u kojima se nalazimo. Dodao je da će se ova odluka, zajedničkim dogovorom, a na prijedlog predstavnika sindikata, primjenjivati za plaću u lipnju koja bi bila isplaćena u srpnju. Istaknuo je i da će sukladno postignutom dogovoru, nekome s najnižim koeficijentom s tih 100 eura povećanja plaća porasti skoro za 20 posto. Dodao je da je slična logika i kod poreznih izmjena, da Vlada pomogne onima s najnižim primanjima.

Rješavanje kriza


Kada je riječ o regresu, podsjetio je da je Vlada dogovorom podigla regres s 232 eura na 300 eura za članove sindikata, a 250 eura za sve ostale. "Bit je da se Ustavni sud ne slaže s tom razlikom članova sindikata i ostalih zaposlenika, pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve", zaključio je. Premijer je naveo da će tom odlukom o povećanju plaća biti obuhvaćeni i pravosudni službenici.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je da su sindikati na namjeru premijera da se više uključi, imali jedinstvenu priliku upoznati ga sa svim izazovima, ali i zahtjevima članova. "Premijer je uvidio da je potrebno pronaći jedinstveno rješenje za sve zaposlenike unutar javnog i državnog sektora kako bi pristupili ovim zahtjevima na jedinstven način", kazala je Šprem, dodavši da je ovo dosad najsindikalniji način pristupa. "Na neki način svi naši pojedinačni zahtjevi ovim su pristupom zadovoljeni, s tim da se najviše računa vodilo upravo o onim kategorijama s najnižim primanjima", rekla je Šprem. No, naglasila je, sindikati ne odustaju od razlikovanja članova i nečlanova te neće dopustiti da Ustavni sud ponovno intervenira i sruši neki dogovor te će u dogovoru s Vladom naći model da se kroz izmjene Zakona o radu to pitanje na pravni način regulira.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je naveo da će se na godišnjoj razini za veće plaće izdvajati oko 430 milijuna eura. "Do kraja ove godine nešto više od 240 milijuna eura", rekao je, dodavši da je oko 100.000 onih službenika koji će dobiti 100 eura povećanja plaće. Odbacio je teze da je ovakav dogovor rezultat nadolazećih izbora, strah od štrajka, ili dokaz da ima novca u blagajni. "Realnosti su da je država, unatoč krizama, našla načina da riješi sve te krize", poručio je.

Dijana Pavlović
ŠTRAJK PRAVOSUDNIH SLUŽBENIKA
Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), koji je organizirao štrajk pravosudnih službenika, nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom u ponedjeljak su poručili kako i dalje nisu dobili konkretnu ponudu, pa se štrajk nastavlja, no zahtjev za povećanjem plaća smanjio se na 300 eura. Glavna tajnica SDLSN-a Marija Dill Bračić istaknula je kako im je samo prezentirana odluka Vlade od ponedjeljka za koju im je rečeno da će biti donesena neovisno o tome što kažu na sastanku. Dill Bračić navela je kako su izrazili zadovoljstvo s time da svima u državnoj i javnoj službi ide povećanje, ali i da su, neovisno o tome, oni ovo pitanje i zahtjeve postavili mnogo ranije, u najmanju ruku prije mjesec dana, ali i 2020. godine. “Naravno da smo zadovoljni s time da povećanje svima ide, ali s obzirom na neizdrživo stanje u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu i na paralelno izjašnjavanje našeg članstva tijekom dana kada su saznali za odluku Vlade, nastavlja se sa štrajkom”, poručila je. To znači da će djelatnici u pravosuđu u utorak, u 7 sati, ponovno štrajkati i štrajkat će dok ne dobiju konkretnu ponudu u odnosu na zahtjeve. H

ZAPOŠLJAVANJE PRAVOSUDNIH POLICAJACA
Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će s članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave oko povećanja plaća, izvijestio je glasnogovornik SSPH-a Jelenko Krešo, nakon sastanka s ministrom Ivanom Malenicom. ‘’To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini korektna’’, kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede, ili najkasnije u četvrtak. Nije htio govoriti konkretno o ponudi, ali je istaknuo kako je ponuda približna onome što su tražili i da bi ljudi s najnižim plaćama najviše osjetili ponuđeno povećanje. Krešo je istaknuo da je štrajk ‘’uvijek opcija koja stoji na stolu’’. Naglasio je i da su u Ministarstvu dobili obećanje o zapošljavanju 100 novih pravosudnih policajaca ove godine, što je ocijenio kao pomak. H

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om