Regija
PREDSTAVILI SE “LOKUSOVCI”

Uče, zabavljaju se i pripremaju za tržište rada
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
U Locusu nude digitalno crtanje, 3D printanje, 3D modeliranje i animaciju, razvoj videoigara
VINKOVCI - U lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u prostoru koji sve češće ugošćuje događanja koja nisu usko vezana za povijest i kulturu, članovi udruge Locus predstavili su projektom STEM4ALL još jednu uspješnu školsku godinu robotike, programiranja, 3D modeliranja i ispisa, digitalnog crtanja i izrade videoigara.

Tomislav Stepić, dopredsjedik Locusa, podsjeća kako je riječ o tradicionalnom završnom druženju, na kojem djeca svojim roditeljima, prijateljima i zainteresiranoj javnosti predstavljaju što su radila tijekom godine.

- Od aktivnosti imamo digitalno crtanje, gdje djecu mentori uče pravilnom crtanju, ali u digitalnim alatima, pomoću digitalnih tableta, grafičkih tableta i računala. Imamo i 3D modeliranje i animaciju, što je jedna od novijih aktivnosti. Profesori s djecom rade u alatu u blenderu te ih pripremaju za tržište rada. Nadalje, imamo i razvoj videoigara u 2D i 3D okruženju, za kojim je velika potražnja na tržištu rada, a tu je i 3D printanje. Od svih tih aktivnosti digitalno crtanje mladima je iznimno atraktivno, kao i 3D modeliranje i razvoj videoigara. U udrugu najmlađi ulaze kroz robotiku, a kasnije se opredjeljuju za njima atraktivnije stvari - kaže Stepić.

Učenik osmog razreda Božidar Babić upisat će srednju školu koja pruža znanja o novim tehnologijama, za što je dobar temelj dobio u Locusu. Detaljno opisuje projekt koji je izradio sa svojim kolegama, za što im je trebalo mjesec dana.

- Projekt se temelji na mlinovima na Savi, spojenima sajlama za kopno. Kada bi brodovi dolazili, radar bi to detektirao i mlinovi bi se povukli prema kopnu kako bi brod mogao proći. Tako iskorištavamo maksimalnu energiju, ne zaustavljamo rad cijelog mlina kad brod prolazi. Također, postoji termometar na mlinu, pa bi, kada dođe do opasnosti od zaleđivanja, opet sajlama povukli mlin prema kopnu, zaleđenje bi se razbilo, mlin bismo vratili i iskoristili i preko zime energiju. Stari mlinovi bi se inače tijekom zime i jeseni potpuno povuki i ne bi uopće radili, a mi smo od balvana stavili zaštitu oko mlina kako plutajuća debla ne bi onemogućavala njegov rad - objašnjava Božidar.

Inače, udruga Locus nastala je 2014., kada je skupina entuzijasta primijetila kako djeca u razvijenim državama svijeta vole zabavu, aktivnosti i natjecanja u kojima su prisutni elementi informatike, elektrotehnike, strojarstva, modeliranja, što su poželjeli prenijeti u Vinkovce.

Miroslav Flego
Izradili i beskonačnu 3D animaciju
Dominik Grahić maturant je vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića i za njega je ovo posljednja godina u Udruzi. Predstavio je s kolegama 3D modeliranje, ali i specifičnu 3D animaciju.

- Zadatak našeg projekta bio je napraviti beskonačnu animaciju koja se, kada završi, opet ponavlja u istoj točki gdje je i počela. Sa sigurnošću mogu reći da mi je znanje što sam ga stekao u Locusu pomoglo u životu, a vjerojatno će i u daljnjem učenju i studiranju – kaže Dominik, koji će najesen upisati Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike