Osijek
”VATRENO KRŠTENJE” MLADE OSJEČKE LIJEČNICE

Bebica se rodila u kući, a porod je trajao par minuta
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Djevojčica je došla na svijet u svom domu u Višnjevcu, bez ikakvih komplikacija

Vezani članci

NESVAKIDAŠNJI POROĐAJ, U JUREĆEM VOZILU

Dječak rođen u vozilu Hitne na putu iz Đakova

Jedna djevojčica odlučila je doći na ovaj svijet u svome domu. Dogodilo se to u nedjelju poslijepodne, u Višnjevcu, a uvijek spremna ekipa Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u rekordnom je roku priskočila u pomoć te je porod prošao bez problema i komplikacija.


Detalje nam je ispričala mlada liječnica Justina Mihaljević, dr. med., kojoj je to bilo i vatreno krštenje, jer u Hitnoj radi samo mjesec dana. U tom je trenutku bila u vozilu Hitne medicinske pomoći, zajedno s kolegama iz njezinog tima, medicinskom sestrom Martinom Šimek i vozačem Mirom Egredžijom.

- Upravo smo krenuli na jednu drugu intervenciju koja nije bila najhitnija, jer kada smo dobili dojavu od dispečera, došlo je do promjene plana. Tako smo krenuli na intervenciju prvog stupnja, rečeno nam je da se jedna žena porađa. Čim sam čula da se radi o trudnici koja je u visokom stupnju trudnoće te da se trudovi događaju u razmaku od sedam minuta, nije mi bilo svejedno - priča dr. Mihaljević. I tako su krenuli u Višnjevac s idejom da će trudnicu prebaciti u vozilo Hitne i što prije transportirati je na Kliniku za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek, kako bi se dijete rodilo u bolničkim uvjetima.

 

- Ali u životu stvari često ne idu onako kako planiramo. Čim smo došli, vidjela sam da gospođa leži u krevetu, obavila sam pregled i vidjela da je joj je već tada potpuno otvoren vrat cerviksa i to oko deset centimetara. Već je bila vidljiva glavica djeteta i tada smo promijenili plan, jer smo shvatili da će se dijete roditi u svom domu. Medicinska sestra i vozač odmah su otišli po svu opremu koja je potrebna za porod, a trudničin suprug otišao je po ručnike. Kad su oni otišli, ostala sam sama s gospođom. Ona mi je rekla da ima nagon na tiskanje, rekla sam joj da to čini i tako je počeo porod - prepričava naša sugovornica.

 

Srećom, trudnica je bila smirena, ali kaže, uz smijeh, mlada doktorica, "a mi smo bili više uplašeni od nje". Naime, cijelom timu Hitne to je bila prva takva intervencija. Ubrzo je izišla cijela glavica djeteta i to baš kako piše u udžbeniku. Doktorica je pomogla bebi i ona je veoma brzo ugledala izvanjski svijet. Tako je porod bio iznimno brz, trajao je manje od dvije minute.

 

- Kada su se medicinska sestra, vozač i suprug gospođe vratili, beba je već bila u mojim rukama. Bila je ružičaste boje, mrštila se i odmah je zaplakala, a to znači da je s bebom sve u redu. Kada smo se uvjerili da su dijete i majka dobro, bili smo presretni i pod dojmom tog trenutka. Nakon toga transportirali smo ih u KBC Osijek i tamo je porod dovršen - dodaje naša sugovornica te zahvaljuje članovima svoga tima na brzoj i učinkovitoj reakciji.

Doktoricu Mihaljević i cijeli tim hvali kolegica Sunčica Prašnički, dr. med, voditeljica Službe hitne medicinske pomoći pri županijskom ZHM-u: "Takvi su slučajevi prilično rijetki, pa su rijetki liječnici koji imaju čast doživjeti tako nešto".

Vesna Latinović

Tri slučaja ove godine


Djelatnici Službe hitne medicinske pomoći imaju jako mnogo posla, čak 150 poziva dnevno, od čega je hitnih slučajeva oko 20 posto, a vikendom gotovo 40. “Molimo pozivatelje da, iako su u panici i zabrinuti za svoje najmilije, pozorno slušaju što ih naš dispečer pita i odgovaraju na njegova pitanja”, kaže dr. Sunčica Prašnički. Dodajmo da je sličnih slučajeva poroda u kući i u vozilu Hitne bilo nekoliko u posljednje vrijeme, no, dr. Prašnički ističe da su takvi slučajevi u praksi prilično rijetki. Tako se početkom svibnja u vozilu Hitne rodio mali Jure, a u porodu su pomogli djelatnici Hitne pomoći Đakovo. I policijski službenici u Zagrebu u veljači su se našli u ulozi babica i asistirali na porodu jedne žene u njezinom stanu te bebi odmotali pupčanu vrpcu s vrata.

Najčitanije iz rubrike