Crna kronika
MOTOCIKL NA HAUBI MERCEDESA

Zabio se motociklom u auto, završio je u osječkom KBC-u
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Nesreću je skrivio vozač auta koji je neoprezno skretao ulijevo u Kapelskoj

Vozač motocikla teško je ozlijeđen u sudaru koji se zbio nešto prije 13 sati, u ponedjeljak, u Kapelskoj ulici, u osječkom naselju Retfala. Do nesreće je došlo nakon što je vozač Mercedesa osječkih registracija izlazio iz autoservisa i htio se prestrojiti u Kapelsku ulicu skrećući ulijevo. U tom trenutku iz smjera istoka prema Svilajskoj ulici naišao je motocikl i došlo je do sudara.



Poletio zrakom


- Sve se zbilo u sekundi, čuo se jak udarac i neki od kolega u servisu i autosalonu vidjeli su kako vozač motocikla doslovce leti zrakom, nakon što je motociklom naletio na automobil. Vozač je, napravivši salto u zraku, pao na cestu desetak metara od mjesta sudara, dok je motocikl ostao na prednjoj "haubi" Mercedesa - ispričao nam je na mjestu nesreće jedan od zaposlenika autoservisa. Kaže kako su odmah potrčali do vozača motocikla koji je nepomično ležao na cesti, no bio je pri svijesti. Sugerirali su mu da se ne miče, u strahu od teških prijeloma, pa su pozvali Hitnu pomoć. Liječnički tim stigao je za nekoliko minuta i počeli su pomagati ozlijeđenom motociklistu. Pažljivo su mu prvo skinuli kacigu s glave, da bi mu nakon kraćeg pregleda stavili Schanzov ovratnik te su ga potom stavili na nosila i prevezli u Klinički bolnički centar Osijek.

Po završetku liječničke intervencije počeo je očevid djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske. I dok je jedan od članova očevidne ekipe stavljao oznake i fotografirao mjesto nesreće, drugi policajci su naizmjence propuštali vozila, s obzirom na to da je Mercedes bio zaustavljen na jednom kolničkom traku. Bilo je primjetno da su drugi vozači šokirani nakon što su vidjeli prizor prometne nesreće, s motociklom na "haubi" Mercedesa.


Od stanovnika Kapelske ulice doznajemo da se njihovom ulicom zna juriti, i tek je semafor kod škole, koji se pali ako brzina bude veća od 60 km/h, neka garancija sigurnosti. U konkretnom slučaju riječ je o čistom neoprezu vozača automobila koji je skretao ulijevo, u smjeru istoka, a da nije primijetio da mu s te strane dolazi motociklist. Odmah nakon sudara automobil se zaustavio, a kako je motocikl završio na haubi, na Mercedesu je razbijena prednja "šajba". Očevidom će se pokušati doznati i brzina kojom se kretao motocikl.

Pogreške vozača auta


Ne događaju se prometne nesreće samo zbog pogrešaka vozača motocikala. Mnogo ih više čine vozači drugih vozila, ponajprije automobila, i to tako da motociklistima oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja, ili skretanja vozila. Vozači auta ne pridaju dovoljno pozornosti vozačima motocikala i mopeda koji im se često nađu u tzv. "mrtvom kutu" bočnog ogledala. Osim toga, vozači auta često ne vode računa da motocikli na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja i približiti im se u sekundi. Najčešće nesreće događaju se kada vozač automobila ili kamiona skreće ulijevo, na kolni ulaz, a da se prethodno nije uvjerio pretječe li ga u tom trenutku motocikl. Tada u pravilu dolazi do udara motocikla u lijevi bočni dio automobila.

Iskusni vozači motocikala u Osijeku i okolici koji su, srećom, u većini, temeljito se pripremaju za vožnju, poštujući sve zakonitosti, od nošenja propisane opreme, do temeljitog pregleda motocikla prije izlaska na cestu nakon “zimskog sna”. Ipak ima onih koji su ležerniji, pa im je policija podijelila nekoliko savjeta. Vjerovali ili ne, manjem broju vozača treba ponoviti kako bi prije vožnje motocikla trebalo očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti, a spomenuto je i da trebaju drugu zaštitnu opremu - jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice. Vozačima se savjetuje da zbog manje i teže uočljive siluete na cesti trebaju nositi svjetliju odjeću i kacigu, “življih” boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

Milan Bugarić
SKRIVIO NESREĆU S 3,59 PROMILA
Policija je izvijestila i o nesreći koja se dogodila u petak, oko 11.20 sati, u Čepinu. Srećom, ova nesreća završila je samo s materijalnom štetom. Pedesetdvogodišnjak iz Čepina upravljao je osobnim automobilom i zbog neprilagođene brzine udario je u agregat na benzinskoj postaji. Obavljenim alkotestiranjem postalo je i jasno zašto se to dogodilo. Vozaču je utvrđena prisutnost od nevjerojatnih 3,59 promila alkohola u krvi. I to oko podneva! Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Za počinjene ovakvog prekršaja predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 2910 eura, ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima “B” kategorije u trajanju do 12 mjeseci i upis šest negativnih bodova.

Od posljedica udara motociklist je izbačen iz sjedala, i pao je deset metara od mjesta nesreće

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike