Autoglas
U TRI TVORNICE U ISTO VRIJEME

Dacijin industrijski podvig za obnovu identiteta marke
Objavljeno 6. lipnja, 2023.

Dvadeset i četiri sata, toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force. U tvornicama u Pitestiju, Tangeru i Casablanci, istodobno je preobrazila sve svoje modele i udahnula im novi vizualni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu. Svemu tome prethodilo je više od godinu dana detaljne pripreme i koordiniranog rada između svih odjela.



Christophe Dridi, potpredsjednik industrijskog odjela marke Dacia, otkrio je nešto više o ovoj preobrazbi. Dacia je tako radikalno promijenila vlastiti imidž i poprimila novi identitet koji utjelovljuje njezina obećanja za budućnost i vrijednosti na kojima se ona temelje. Preobrazbom vlastitog identiteta Dacia je poduzela prvi korak u okviru strategije Renaulution: suočila se s nekoliko velikih izazova, od logistike dijelova preko obuke zaposlenika do mreže koncesionara.

S proizvodnih linija u tri Dacijine tvornice svakih 50 sekundi siđe jedno vozilo. U trenucima preobrazbe, u jednom je danu trebalo implementirati novi identitet u čak 3100 vozila. Bio je to 24. listopada 2022., a vozila u koja je trebalo ugraditi nove dijelove počela su stizati na traku od 9 ujutro. Promjena vizualnog identiteta cijele ponude vozila u samo jednom danu, bila je nužna za uspješnost projekta. Novi su dijelovi unaprijed registrirani u informatičkim sustavima koji su prebačeni u ponedjeljak ujutro, kako bi se uklonio rizik od pogrešaka te osigurao uspješan prijenos bez kompromisa u pogledu kvalitete. Logističke zone također su bile prilagođene za smještaj novih dijelova.

Promjena identiteta donijela je i velike logističke izazove: sve je modele (Duster, Sandero, Logan i Jogger) trebalo istovremeno izmijeniti u tri tvornice, a raspored za razvoj i proizvodnju bio je vrlo tijesan. Uz 190 novih proizvoda od 57 različitih dobavljača, uključujući logotip, novi amblem i nove boje, logistički je tim imao pune ruke posla. Dodatan izazov predstavljala je nestašica rezervnih dijelova i sirovina.

Za uspješnost radikalne obnove zaslužan je i izvanredan timski rad 20.000 ljudi zaposlenih u tri Dacijine tvornice. Predani zaposlenici spremno su odgovarali na sve izazove i brzo napredovali, poštujući smjernice cjelovitog razvoja i postupke industrijske proizvodnje. Za vrijeme uvođenja temeljnog proizvodnog plana, operatori su prolazili obuku. Time je već od prvog dana osiguran besprijekoran tijek proizvodnje.

Milan Bugarić