Kultura
SLUK U OSIJEKU ZAVRŠEN DODJELOM NAGRADA

”Drvljacima” iz Čakovca pripalo najviše nagrada
Objavljeno 6. lipnja, 2023.
Dodijeljene su i Povelje HAZU-a te priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske zatvoren je dodjelom nagrada u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Susret su organizirali Hrvatski centar UNIMA i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u partnerstvu s AUKOS-om. Stručni ocjenjivački sud, koji su činili Tamara Kučinović, Edi Majaron i Đuro Roić, pogledao je deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama.



Vanja Jovanović dobio je nagrade za najbolje oblikovanje rasvjete, najbolji tekst i najbolju režiju, za predstavu "Drvljaci" Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. "Dramska snaga teksta leži u jednostavnim rečenicama, onim izgovorenim i onima koje nisu izgovorene i time nježno i pažljivo slijedi humanističku ideju koja nam je svima bliska. Prirodnost i lakoća napisanih rečenica daje dojam improvizacije i time tvori scensku istinitost i osjećaj realnosti. Vanja Jovanović hrabro i suptilno progovara o temi koja nas na žalost nikada ne napušta. Nenametljivo i duhovito u isto vrijeme kroz metaforu priča priču o ratu vješto režijski balansira između teatra objekta i glume. Njegov osjećaj za cjelinu uključuje sve elemente predstave kao ravnopravne partnere glumcima", stoji u obrazloženju žirija.

Predstava "Drvljaci" proglašena je i najboljom predstavom uopće, uz obrazloženje: "Kreativnost i specifičnost pojedinačnih elemenata predstave tvore skladan zajednički pothvat koji svojom suptilnošću u konačnici ostavljaju bez riječi. Predstava ‘Drvljaci‘ u svojoj osnovi njeguje glumački pristup u kojem nema suvišnih izvanjskih elemenata igre, već duboko iznutra tvori liniju radnje. Obični predmeti koji postaju metafora daju naslutiti realnosti rata već na početku predstave, ali nas ipak na kraju šokiraju i tjeraju na suosjećanje i tišinu. Predstava ‘Drvljaci‘ vraća vjeru u dječje kazalište koje nije infantilno i površno, već duboko i slojevito." Dječji prosudbeni odbor - Nikola Flegar, Rafael Selenić, Magdalena Trdin, Bruna Verner, Mislav Oršolić i Katja Tomičić, svoju je nagradu za najbolju predstavu dodijelio također predstavi "Drvljaci". Alena Pavlović je za tu predstavu dobila nagradu "Branko Stojaković" za ukupnu likovnost predstave, a dodjeljuje ju Kazalište lutaka Zadar.

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i maski, kao i nagrada za najbolju scenografiju, dodijeljena je Daniri Matošić za predstavu "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu" Gradskog kazališta lutaka Split. "Likovnost lutaka u predstavi inspirirana baštinom, vješto ističe temu i ideju predstave. Različite lutkarske tehnike prate dramaturgiju i time doprinose cjelini predstave. Zanimljiva tehnička rješenja predstave omogućuju realizaciju režijskog koncepta koji kroz baštinu progovara o svevremenskoj temi rata. Organizacija prostora spretno vodi dramski sukob i usmjeruje pažnju gledaoca", kaže žiri. Ista je predstava dobila i nagradu za najbolju kolektivnu glumu - animaciju, koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split. Nagrada za najbolju kolektivu glumu - animaciju dobio je još jedan ansambl, i to za predstavu "Mrljek i Prljek" Gradskog kazališta Rijeka.

Nagradu za najbolju glazbu dobio je Borna Erceg za predstavu "Velika tvornica riječi". Nagrade za najbolju glumu - animaciju dobili su Filip i Nikša Eldan za uloge u predstavi "Krokodil Marko" HNK-a Varaždin.

Dodijeljene su i Povelje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni te priznanja za dugogodišnji rad u lutkarstvu.

Osim deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji na SLUK-u je izvedeno još sedam predstava u popratnom programu, organizirane su i dvije izložbe, ona Odsjeka za kreativne tehnologije AUKOS-a i velika izložba Osječki SLUK-ovi u Državnom arhivu u Osijeku. Posebno su iznenađenje za kraj festivala priredili studenti AUKOS-a, koji su sudjelovali na dvjema radionicama u organizaciji HC-a UNIMA - u dvorištu Dječjeg kazališta postavljena je divovska lutka nastala prema rješenju Marijane Županić Benić, a predstavlja novo lice SLUK-a.

Tanja Kvorka
Nagradu za najbolju glazbu dobio je Borna Erceg za predstavu “Velika tvornica riječi”

Najčitanije iz rubrike