Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Suradnja s Hrvatima u Mađarskoj
Objavljeno 4. lipnja, 2023.
Sporazum o suradnji Osječko-baranjske županije s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, potpisali su u subotu u baranjskom mjestu Gajić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan.



Nakon potpisivanja, župan Anušić izjavio je da taj sporazum treba ojačati i formalno uokviriti dosadašnju suradnju s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, koja je iznimno dobra. Ističe kako Osječko-baranjska županija ima komunikaciju s hrvatskom zajednicom u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, ali s hrvatskom zajednicom u Mađarskoj ima poseban odnos koji je sada otišao na višu razinu. Nadamo se novim zajedničkim projektima i inicijativama te još kvalitetnoj suradnji, dodao je Anušić.



Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan rekao je da hrvatska zajednica u Mađarskoj jako dobro surađuje s raznim institucijama u Hrvatskoj, a ovo je još jedna razina koja im itekako može pomoći u očuvanju hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj. Vjerujem da sporazum može biti od obostrane koristi, kako za građane Osječko-baranjske županije, tako i za hrvatsku zajednicu u Mađarskoj, jer, uz ostalo, predviđa suradnju na područjima obrazovanja i gospodarstva, rekao je Ivan Gugan.



Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Mladen Andrlić istaknuo je kako je ovo još jedan institucionalni okvir za djelotvorniju suradnju te potporu projektima i programima hrvatske zajednice u Mađarskoj, ali i onim projektima koji su zanimljivi i za Osječko-baranjsku županiju. Vjerujem da će ovo potaknuti brojne oblike suradnje, ne samo između općina i gradova, koja već postoji, rekao je Mladen Andrlić. H
Najčitanije iz rubrike