Regija
RADOVI U SKLADU S PRAVILIMA KONZERVATORSKE STRUKE

Energetska obnova povijesne zgrade u kojoj su Društvo Naša djeca i LIKROB
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
DONJI MIHOLJAC



U tijeku je energetska obnova jednog od prepoznatljivijih donjomiholjačkih arhitektonskih obilježja, zgrade na Trgu Ante Starčevića, u kojoj su smješteni Društvo Naša djeca i Udruga za kreativno oblikovanje Likrob u Donjem Miholjcu.



Zgrada ima status kulturnog dobra, te se svi radovi obavljaju sukladno pravilima konzervatorske struke. Radovi su bili nužni, o čemu je napravljena projektna dokumentacija. Osim što će zgrada dobiti reprezentativniji izgled, ona će postati i štedljivija.

- Zgrada ima status zgrade kulturne baštine te se pri projektiranju obnove moralo voditi računa o zahtjevima konzervatora. Zahvatima koji će biti obavljeni poboljšat će se izolacija vanjskih zidova i toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu. Projektom je predviđena i zamjena vanjske stolarije. Uz to, bit će rekonstruirana postojeća rasvjeta i sustav grijanja. Uvest će se sustav griijanja na pelete - kaže gradonačelnik Donjeg Miholjca, Goran Aladić.

Vrijednost svih radova energetske obnove zgrade iznosi 85.489 eura, a s 34.195 eura sufinancira ih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Ostatak će biti financiran iz proračunskih sredstava Grada ili iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na koji smo se prijavili. Rezultati još nisu objavljeni, no nadamo se da ćemo imati uspjeha i dobiti očekivana sredstva - naglašava gradonačelnik.

Bez obzira na ishod natječaja, gradonačelnik ističe kako će zbog kulturno-povijesnog značenja te zgrade za Donji Miholjac energetska obnova biti završena u roku da bi bila na ponos njezinim korisnicima i ostalim građanima.

Snježana Fridl
Više koristi od obnove kulturnog dobra
Kako ističu stručnjaci, energetska je obnova najveći potencijal za energetske uštede na postojećim povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Ulaganja u obnovu građevina koje su kulturno dobro ili su smještena unutar zone kulturno-povijesne cjeline pridonose smanjenju troškova za grijanje i električnu energiju, ali i unapređenju javnog prostora u kojem se nalaze.

Najčitanije iz rubrike