Osijek
MATICA UMIROVLJENIKA OSIJEK

Zajedno su u veselju, pomaganju i tješenju
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Matica umirovljenika vodi brigu o svojim članovima, nitko nije zaboravljen i bez potpore u umirovljeničkim danima

Vremena su takva da čovjek danas mora pomoći čovjeku u nevolji, posebice u umirovljeničkoj populaciji. Stoga Matica umirovljenika Hrvatske - Osijek uvijek priskače u takvim situacijama. Jedna od takvih prilika bila je u podružnici na Zelenom polju, gdje je Siniša Stefanov slavio rođendan, pa ga je i tom prigodom Matica umirovljenika i predsjednica Marija Sužnjević iznenadila i darom i posjetom.



- Matica uvijek vodi brigu o svojim članovima, osjetljiva je na njihove životne situacije i trudi se pomoći im koliko god može i razveseliti njihove dane. Naš dugogodišnji član Siniša slavio je rođendan u podružnici Zeleno polje, na koji nas je pozvao. Aktivan i vesela duha, uvijek rado ide na naše plesove i druženje te je bio iznimno sretan zbog našeg dolaska i što smo s njim proslavili rođendan. Sinišinoj majci, s kojom živi, tekle su suze radosnice.

77 godina rada


A i svi ostali sudionici u sali radovali su se zbog njegove sreće. Inače, Siniša je samo jedan od onih na koje smo posebno osjetljivi i kojima uvijek pomognemo darovnim paketićima, nekim slatkišima i garderobom ili onim što mu je u njegovim problemima potrebno. Nitko u našoj Matici nije zaboravljen, mi smo velika osječka obitelj i tu smo jedni za druge i u dobru i u zlu - veli Sužnjević.

I tako je to već 77 godina, a tu su brojkom zgodnu obljetnicu proslavili u središnjici Matice umirovljenika Hrvatske, koju vodi predsjednica Višnja Fortuna. U godinama u kojima bi, da je riječ o nekoj fizičkoj osobi, već davno bila u mirovini, Matica umirovljenika Hrvatske i dalje pomaže stare tako neumorno kao da riječ o nekoj vitalnoj i mladoj osobi, u najboljim godinama.

- Održali smo redovite sjednice Predsjedništva i Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske, na kojima smo prigodno proslavili 77 godina postojanja. Udruga dugi niz godina vodi brigu o umirovljenicima, a u ovim teškim i izazovnim vremenima i dalje nastoji biti vodeća udruga koja čini puno za svoje članove. U našoj osječkoj podružnici naši članovi znaju da je dolazak lijepog vremena doba kada mi umirovljenici nastavljamo s aktivnostima poput jednodnevnih izleta u prirodu, prvi put posjetili su mađarski Šikloš i proveli divan dan. Posjetili su svetište i baziliku Marije Đud i tvrđavu Šikloš, a nakon toga uživali u ručku, glazbi i prirodi. To je samo jedan u nizu izleta na koje osječki umirovljenici kreću s dolaskom lijepog vremena - kaže Sužnjević.

Zlato u beli


Umirovljenici iz cijele Hrvatske vode brigu o svom zdravlju, što tjelovježbom što društvenim životom, pa je tako je Matica umirovljenika Hrvatske organizirala sportske susrete, za čijeg se domaćina prijavila Međimurska županija, pod vodstvom predsjednice Matice županije Nadice Lovrec.

- Donji Mihaljevec bio je na jedan dan dom 650 umirovljenika od istoka do juga koji su došli da se natječu u šahu, beli, kolutovima, pikadu, visećoj kuglani i briškuli. Umirovljenici Osječko- baranjske županije Ivan Eftimov i Dragan Maligec osvojili su zlato u belotu, a Branko Mravunac osvojio je srebro u šahu, pa im čestitam, a zahvaljujemo načelniku Općine Antunovac Davoru Tubanjskom, koji je financirao prijevoz osječko-baranjskih umirovljenika na sportske susrete - kaže predsjednica Matice umirovljenika grada Osijeka Marica Sužnjević, koja je s pjevačkim zborom Matice, koji vodi profesorica Sofija Koržinek, posjetila Dom umirovljenika u Osijeku, gdje se uvijek vesele njihovu dolasku i druženju.

Umirovljenički zbor uveselio je članove pjesmama i recitacijama Amalije Krstanović, omogućivši korisnicima Doma lijepo, veselo i ugodno druženje, a MUH zahvaljuje ravnatelju, profesoru Vjekoslavu Ćuriću na gostoprimstvu.

Darko Pejić
SVE JE POČELO U KOLOVOZU 1946.
U Osijeku je prva umirovljenička udruga, koja se tada zvala Vijeće penzionera, osnovana 15. kolovoza 1946., a njezin sljednik je Matica, koja na području županije danas ima 24 udruge i 8500 članova, a u gradu Osijeku 14 udruga, s tisuću članova. Matica umirovljenika grada Osijeka danas radi “sto na sat”. Svakodnevna provedba Dnevnog boravka, kreativnih, sportskih, socijalnih i kognitivnih radionica dovodi umirovljenike Osijeka na druženje u podružnice i središnjicu Matice, uz kvalitetan sadržaj za njihovu dob, razgovor, smijeh i ples.

Najčitanije iz rubrike