Zdravlje
SAVJET: ZAŠTO TREBA JESTI LUK?

Poboljšava probavu i čisti krv od toksina
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje raznim spojevima koji djeluju antikoagulativno. J.Kn.
Odličan je diuretik
Bogat je antioksidansima koji osnažuju imunitet tijela. Djeluje protuupalno. Dobar je izvor kalcija, minerala koji je nužan za zdravlje kostiju. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.

Sladak i karameliziran
U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će sladak i karameliziran. Luk možete i kiseliti te ga kao takvog dodati različitim jelima.

Pridonosi zdravlju zuba
Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on pridonosi zdravlju zuba.

Snižava visoki krvni tlak
Luk sadrži kvercetin koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Najbolje je jesti ga u sirovom stanju
U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam. Luk (lat. Allium cepa) niskokalorična je začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina. Ova će biljka poboljšati okus svakoga jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima, ili pečene s mesom. Činjenica je da su svojstva luka svestrana, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice svijeta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike