Novosti
RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE

Uspješno testiran Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama
Objavljeno 3. lipnja, 2023.

ZAGREB - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) u subotu je prije stavljanja u produkciju testiran u stvarnim uvjetima, a testiranje je proteklo uspješno, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su, kako se navodi, testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Ravnateljstvo Civilne zaštite ističe kako je dalo nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci, izvijestilo je Ravnateljstvo.

Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke kao što su e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl., napominje i dodaje kako je otprilike 80 posto mobilnih uređaja zaprimilo testnu poruku, a u slijedećem razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

Ukupno je poslano testnih poruka korisnicima domaćih i stranih mreža te roamingu 4 689 097, a od toga je 1 133 081 poruka u roamingu.

Do pomicanja planiranih vremenskih rokova slanja poruka došlo je zbog produženog trajanja slanja poruka u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer je u vrijeme preliminarnog testiranja u srijedu očekivani broj korisnika na tom području bio za trećinu manji (oko 600 000) naspram stvarnog broja na dan testiranja - oko 900 000 što je produžilo vrijeme slanja testnih poruka svim korisnicima na tom području.

Testiranje SRUUK sustava nastavit će se u utorak 6. lipnja kada će se poslati test poruka putem Cell Broadcast tehnologije. Poruka će biti poslana u podne i to na područjima Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda te općine Stupnik.

Potpuna analiza će se raditi nakon završetka testiranja u utorak u suradnji s mobilnim operatorima nakon čega će Ravnateljstvo izvijestiti javnost.
Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je informacijski sustav implementiran na razini Hrvatske s ciljem pravodobnoga obavješćivanja građanstva o nastanku krizne situacije s mogućnošću dijeljenja uputa za postupanje u ugroženom području putem mobilnih telefona i drugih modernih tehnologija.

Cilj uspostave ovog sustava je sigurnost svih građana Republike Hrvatske i turista, a kroz njega će se moći poslati upozorenja za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.
 

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana