Regija
MLADI VUKOVARAC VOJISLAV NIKŠIĆ

Ulaže u mehanizaciju, redovito se educira te prati nove tehnologije
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Obrađuje 180 hektara vlastite i 70 hektara zemlje u zakupu, nastojat će osigurati dovoljno vlastitog skladišnog prostora

Vojislav Nikšić, 28-godišnjak iz Vukovara, od malih je nogu uz oca i djeda zavolio poljoprivredu.



Kaže kako je još kao dijete redovito s njima odlazio na njive te s vremenom, korak po korak, dobivao sve više spoznaja o tomu što je potrebno kako bi se bilo uspješan poljoprivrednik, koji se i u nešto težim vremenima i promjenjivim okolnostima na tržištu može izboriti za svoje mjesto pod suncem i prevladati sve poteškoće. Stoga i ne čudi što je za srednju školu odabrao onu koja mlade ljude uči o poljoprivredi i na najbolji ih način priprema za sve izazove koji ih čekaju u budućem poslu.

- Vukovar je moj grad. Živim u obiteljskoj kući, a poljoprivredom se bavim "službeno" od završetka srednje škole poljoprivrednog smjera. Na njivama i traktoru doslovce sam od malih nogu, s ocem i djedom. Naime, poljoprivreda je bila i ostala opredjeljenje mojih predaka i bilo je posve logično da i braća i ja krenemo tim putem. Iz priče roditelja i djeda znam da su prije obrađivali mnogo manje zemlje, jer je tako bilo po ondašnjim zakonima, ali i tada su bili uspješni - rekao je Nikšić.

Nove tehnologije


Nakon završetka škole definitivno je odlučio ostati u gradu na Dunavu i krenuti djedovim i očevim stopama. Poljoprivreda mu je i sadašnjost i budućnost, a 2014. godine osnovao je obrt za ratarsku proizvodnju i usluge u poljoprivredi, koji uspješno vodi. Svjestan kako je osnova posla plodna zemlja, nastojao je, uz vlastito zemljište, osigurati i što više parcela u zakupu, pa danas obrađuje 180 hektara obiteljske i 70 hektara zemlje u zakupu.

- U mojem su obrtu zastupljene kulture za koje imam mehanizaciju, a to su uglavnom pšenica, pivarski ječam, stočni ječam, suncokret i kukuruz. Nemam problema s plasmanom proizvoda, što je iznimno važna stavka i dodatni vjetar u leđa svakom mladom poljoprivrednom proizvođaču. Imam sreću da sam mogao početi raditi s već postojećom mehanizacijom, koju su mi osigurali djed i otac, no jasno je da sam, razvijajući posao, dodatno kupovao sve što je bilo potrebno. Najvažnije je pratiti nove tehnologije, što uključuje i nabavu nove mehanizacije, pri čemu je pomoć banaka ključna - poručio je.

Istaknuo je odličnu suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom, navodeći kako je ona bila izbor i njegova djeda, pa je od osnivanja vlastitog obrta 2014. godine nastavio njegovim stopama.

- HPB i gospodin Branko Ivić pouzdani su mi partner i zahvaljujem im na uspješnoj suradnji, koja će se, dakako, i nastaviti. Ivić mi je od prvoga dana izlazio u susret kad god je trebalo definirati uvjete kreditiranja, a kako je s Hrvatskom poštanskom bankom surađivala obitelj prije nego što sam osnovao obrt, nisam se predomišljao i zapravo sam i u tom smislu nastavio tradiciju suradnje s bankom koja prepoznaje potrebe poljoprivrednika, uključujući i nas mlade - naglasio je Nikšić.

Prema njegovim riječima, uspjeha u bilo kojem poslu, pa tako i poljoprivredi, nema bez upornog rada i nužno je ozbiljno se posvetiti onomu što čovjek radi kako bi se posao dodatno razvijao i napredovao. Taj mladi Vukovarac više je puta napomenuo ulogu oca i djeda u odabiru životnog zanimanja, ističući kako i danas njihova obitelj sve važne odluke donosi zajednički i pomno planira svaki sljedeći korak.

- Imam tri brata, od kojih dvojica također imaju svoje obrte, a treći je mlađi i još uvijek ide u srednju školu. S djedom, tatom i braćom razgovaram o poslu, planiram obradu, sjetvu, plodored i sve ostalo na što možemo utjecati. Nažalost, vremenske prilike su nešto što zna neugodno iznenaditi, međutim, na to ne možemo utjecati, pa nastojimo što je moguće lakše premostiti probleme koje nam povremeno prouzroče tuča, oluja, suša i sve ostale vremenske nepogode. Ako govorimo o onomu što nam je u ovom trenutku najveći problem, onda je to svakako nedovoljan skladišni prostor, što znatno povećava troškove - rekao je vukovarski poljoprivrednik, dodavši da će se i u tom smislu angažirati kako bi u budućnosti kvalitetno riješio problem i osigurao dovoljno vlastitog skladišnog prostora.

Poljoprivreda je odavno prestala biti samo obrađivanje zemlje, pa Nikšić poručuje kako je, uz dobro planiranje i vrijedan rad, za uspjeh na tržištu i zadovoljavajuće rezultate nužno ići ukorak s vremenom, odnosno pratiti nove tehnologije i analize stručnjaka. Stoga dio vremena provodi i pažljivo prateći što se u tom smislu događa, što može pridonijeti kvaliteti proizvoda i kako je nove tehnologije najbolje implementirati u uhodani obiteljski posao.

Proširiti proizvodnju


Jasno je da problema ima, pa se posljednjih desetak godina sve češće mogu čuti kritike poljoprivrednika, od kojih neki odustaju od posla, zatvaraju obrte i tvrde kako su došli do zida te da im proizvodnja nije isplativa. Unatoč tomu, Nikšić navodi kako se ni jednoga trenutka nije pokolebao i čvrsto vjeruje kako će nastaviti istim putem, ostati u Vukovaru i baviti se istim poslom.

- Malo više reda u poljoprivrednoj politici ne bi bilo naodmet. Često se cijene kultura snize, a repromaterijal je preskup, i to je za nas čisti gubitak, pa stoga ima onih koji odustaju od poljoprivredne proizvodnje nazivajući je neisplativom. Bez obzira na objektivne probleme, spreman sam i dalje vrijedno raditi i boriti se za opstanak obrta na tržištu te koliko god je moguće kontinuirano ulagati vlastita sredstva u modernizaciju mehanizacije. Svaki je dan novi izazov, no vjerujem kako ću uspjeti u namjeri da s vremenom povećam obujam poljoprivredne proizvodnje i, bude li prilike i potrebe, posvetim se, uz postojeće, i nekim novim kulturama - naglasio je.

Na tom će se putu nastaviti redovito educirati, slušati riječ stručnjaka i pratiti preporuke savjetodavnih službi kako bi u konačnici poboljšao zaštitu poljoprivrednih biljaka i podignuo razinu kvalitete proizvodnje.

Vojislav je nedavno zasnovao i vlastitu obitelj, oženio se i postao roditelj, što je samo učvrstilo njegovu namjeru da ustraje u poljoprivrednom radu i bude što uspješniji.

- Spreman sam raditi i neću odustati, u nadi da će se sve što nam sada stvara probleme promijeniti nabolje. Nezahvalno je gledati daleko u budućnost, međutim, s obzirom na obiteljsku tradiciju i činjenicu da se generacijama bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, nije teško zaključiti kako priželjkujem da i moj sin nastavi obiteljski posao kada za to dođe vrijeme - zaključio je Nikšić. 

Sadržaj nastao u suradnji s HPB-om.

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike