Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA SMATRA DA OBUSTAVA RADA NIJE OPRAVDANA

Službenici sudova kreću u štrajk, sud odbacio zahtjev za zabranu
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija Vladin prijedlog o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak. "Mi smo pristupili prvom ročištu, iznijeli smo svoj odgovor na tužbu i doneseno je rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade da se izreče privremena mjera organiziranja štrajka", izjavila je za Hinu Iva Šušković, predsjednica Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN). Presuda o samoj zakonitosti štrajka donijet će se u ponedjeljak u 10 sati.

Iz sindikata su najavili da u ponedjeljak, 5. lipnja, u 7 sati kreću u štrajk, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti. "Sve proizlazi upravo iz dosadašnje prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata, koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu, koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor", rekla je Šušković. Dodala je kako se za štrajk u školstvu nije propitivala zakonitost niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti. "Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne", ustvrdila je Šušković.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u petak, prije odluke Županijskog suda, da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka službenicima sudova jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje. "Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan", istaknuo je Malenica. Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika proteklih su tjedana prošli kroz postupak mirenja, gdje su razgovarali o povećanju plaća službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. Izrada zakona o plaćama u završnoj je fazi, te bi sljedećeg tjedna trebao izići na javno savjetovanje, a nakon zakona o plaćama idu i dvije uredbe. "Cijela reforma trebala bi završiti početkom sljedeće godine, a zasigurno će rezultirati povećanjem plaća, i to upravo za one kategorije državnih i javnih službenika koji su najmanje plaćeni", istaknuo je Malenica. H
FUCHS: NE OČEKUJEM ŠTRAJK U ŠKOLSTVU
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na pitanje mogućnosti štrajka zaposlenika u hrvatskome školstvu, te istaknuo da će Vlada izići pred sindikate sa zajedničkim stavom za sve. "Ne očekujem štrajk, ali u sustavu obrazovanja, pogotovo kad govorite o sindikatu Preporod, onda su tu prijetnje uvijek onakve kakve se primijenilo - što možda isto na neki način nije najbolje, a to je svakako pred kraj školske godine ili početak, što nije baš lijepo", komentirao je ministar.

Možda ste propustili...

MOGUĆE POSLJEDICE POJAVE AFRIČKE SVINJSKE KUGE U SLAVONIJI

Kolinja će biti manje, a cijene suhomesnatih proizvoda će rasti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana