Novosti
PROSLAVA DANA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Plenković: Financirat ćemo gradnju nove bolnice u Osijeku
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Anušić: Od 2017. u županiju je investirano 1,7 milijardi eura iz fondova EU-a

Povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir i do kraja ove godine izdavanje građevinske dozvole za izgradnju novog kompleksa Kliničko bolničkog centra u Osijeku dvije su novosti obznanjene na svečanoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj u petak u Osijeku.



Sjećanje na 1997.


Sjednica je održana u povodu Dana Osječko-baranjske županije, kao podsjetnik na 2. lipnja 1997., odnosno na dan kad su se u Belom Manastiru, u nazočnosti Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, i predstavnika UNTAES-a, u završnoj fazi dovršenja procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, na okupu našli članovi Županijske skupštine i dužnosnici Županije, gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina izabrani na prvim izborima provedenima na području cijele i cjelovite županije. Prihvativši taj datum kao simbol uspostavljanja cjelovitosti županije, Skupština je 1997. godine donijela odluku kojom se 2. lipnja određuje Danom Osječko-baranjske županije. Županija je pak ustrojena 1993., pa je ovo bila i proslava njezina 30. rođendana.

Svečanoj sjednici, održanoj u novom Gospodarskom centru, uz brojne uzvanike, nazočio je i premijer Andrej Plenković, u pratnji Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja. Nataša Tramišak, saborska zastupnica, bila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, u svom je govoru naglasio kako je županija od svoga osnivanja, unatoč tada turbulentnim vremenima, posebice u trenutcima Domovinskog rata, a poslije i tijekom obnove i mirne reintegracije, uspjeli sačuvati svoju tradiciju i svoj identitet. "Zato i ovom prigodom želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja, kako u obrani naše županije tako i cijele domovine, i na tome smo im zahvalni. Bez njih hrvatska država ne bi bila samostalna i neovisna država, a danas članica Europske unije i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo ovu županiju po mjeri slavonsko-baranjskog čovjeka, uz predan i kvalitetan rad svih djelatnika Županije, svih ustanova, svih trgovačkih društava, odražavajući naše specifičnosti i potrebe. Programi i projekti naže županije usmjereni su prema razvoju svih grana gospodarstva i poljoprivrede, ali i s posebnom vizijom prema otvaranju novih mogućnosti za mlade i poticanju demografskih promjena na cijelom području županije", naveo je župan, te naglasio kako se u tome vode partnerskim odnosom sa svim županijama, a posebno s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH i svim ministarstvima.

Bolja skrb


"Na području županije sredstvima je Europske unije od 2017. godine investirano 1,7 milijardi eura, a ugovoreno je još i više", rekao je Anušić. Kao dokaz pozitivnih trendova u gospodarstvu spomenuo je i investiciju američke tvrtke "Jabil", koja ovoga mjeseca počinje realizaciju svog proizvodnog pogona u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin. Istaknuo je i da u realizaciju kreće projekt gradnje novog KBC-a u Osijeku, za koji se očekuje izdavanje građevinske dozvole do kraja godine. Potvrdio je to u svome govoru i premijer Plenković. "Kao što smo investirali u nove bolnice u Rijeci i Puli, kao što se obnavljaju bolnice u Zagrebu, kao što se investira u KBC Split, tako će se učiniti i u Osijeku kako bismo digli zdravstvenu skrb na razinu kakvu jedan od četiri velika hrvatska grada i zaslužuje. Vidjeli ste kako je ova županija najagilnija, najučinkovitija i jako uspješna u iskorištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvima i mislim da su se stekli uvjeti za daljnji kvalitetan gospodarski razvoj ove županije i cijele Slavonije", naglasio je premijer Plenković, te dodao kako očekuje da će u sljedećih godinu-dvije, po uređenju prostora vojarne, slijediti dolazak Hrvatske vojske u Beli Manastir.

Nataša Tramišak je, uime predsjednika Sabora, čestitala na realizaciji vrijednih i kvalitetnih projekata. "Vidimo u posljednjih nekoliko godina zaista pozitivne pomake i u pitanju razvoja, pozitivan smjer ima Osijek, kao najveći grad, ali i ostala mjesta u županiji", istaknula je Tramišak.

Svi okupljeni razgledali su potom izložbu na kojoj su u Gospodarskom centru predstavljeni svi do sada realizirani projekti u županiji sufinancirani iz europskih fondova.

Dario Kuštro
JAVNA PRIZNANJA
Ivana Bagarić, predsjednica Skupštine, pročitala je na svečanoj sjednici imena dobitnika javnih priznanja Županije. Dobitnici Nagrade za životno djelo za doprinos razvitku određene djelatnosti i trajno dobro od značenja za županiju su Josip Cvenić, Nada Arbanas i Antun Fijala. Godišnje nagrade u svom području djelovanja dobili su Nexe d.d., rektor Vlado Guberac, Dječji kreativni centar Dokkica, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Nogometni klub Olimpija Osijek i HRT Radio Osijek.

Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %