Regija
USKORO GRADNJA U KARANCU

Posjetiteljski će centar biti gotov do kraja 2024.
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Projekt je vrijedan 4,5 mil. kuna. Radovi bi trebali početi idući tjedan, izvodi ih L-profil

KARANAC



Sljeće godine etnoselo Karanac postat će ‘‘turistička prijestolnica‘‘ Baranje.



Do kraja 2024. godine, naime, trebao bi biti završen Posjetiteljski (interpretacijski) centar u Kolodvorskoj ulici, preko puta Baranjske kuće.

- Radovi su već trebali početi, ali zbog tehničkih problema krenut će, najvjerojatnije, idućeg tjedna, odmah nakon što djelatnici HEP-a postojeći objekt u Kolodvorskoj isključe s električne mreže - kaže načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, dodajući kako će Centar biti građen u dvije faze, od kojih je druga izgradnja velikog parkirališta na mjestu gdje je sada neiskorištena zelena površina, čime bi napokon bio riješen problem parkiranja u naselju, posebice tijekom vikenda ili tijekom održavanja raznih manifestacija. Naglašava kako će Centar biti isključivo u funkciji turizma.

- Karanac je sinonim za naš turistički brend i pravo je mjesto za izgradnju takvog multifunkcionalnog objekta. Svakako da će služiti za nadogradnju turističke ponude i biti u funkciji naših posjetitelja, koji će na jednom mjestu imati sve informacije o našoj općini. U njemu će moći kupiti i pokoji suvenir te se upoznati s Baranjom. Planirana je tamo i kongresna dvorana, a u dvorišnom prostoru statična bina - kaže Kramarić, dodajući kako će Centar zapravo biti svojevrsna početna točka za upoznavanje Baranje.

A da je načelnik Kramarić u pravu kada kaže da je Karanac sinonim za turistički brend pokazuje i broj dolazaka odnosno noćenja. Prema sustavu eVisitor, u prvih pet mjeseci ove godine evidentirana su 1482 dolaska odnosno 2497 noćenja. Od toga su domaći turisti ostvarili 917 dolazaka i 1783 noćenja. Što se inozemnih turista tiče, u Karancu je noćilo 409 Amerikanaca (kruzer-ture). Po broju dolazaka i noćenja prednjače Mađari, Srbi, Rumunji, Slovenci i Bošnjaci. Slijede Slovaci, Nijemci, Talijani, Švicarci… Zabilježena su i dva noćenja stanovnika zemalja južne i srednje Amerike. Trenutačno je u Karancu evidentirano više od 150 ležajeva u 70-ak smještajnih jedinica.

Inače, vrijednost budućeg Posjetiteljskog centra približno je 4,5 milijuna kuna. Radove će izvoditi tvrtka L-profil iz Darde (čija je ponuda ocijenjena najpovoljnijom), s kojom je ugovor potpisan krajem prošle godine. Kramarić podsjeća kako je potpisivanju ugovora s izvođačem radova prethodio niz predradnji. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija, ishođena građevinska dozvola, a cijeli je projekt nominiran na dostupne natječaje za financiranje, konkretnije na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, koje je, u konačnici, za realizaciju projekta Općini Kneževi Vinogradi odobrilo 3,5 milijuna kuna. Važno je istaknuti kako će izgradnja Centra donijeti dva benefita. Osim što će Karanac biti još atraktivniji turistima, novo lice dobit će već pomalo ruševna zgrada u općinskom vlasništvu u središtu naselja.

Ivica Getto
Moderno i rustikalno

Prilikom izrade projekta vođeno je računa o tradiciji, pa će u rustikalnom ambijentu biti instalirana moderna tehnologija pomoću koje bi turistima trebala biti ispričana priča. Planirana je bogata ponuda domaćih proizvoda, a otvoreno će biti i pokoje novo radno mjesto.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike