Ekonomija
JUBILARNI, DESETI FARMSHOW

Noviteti poljoprivredne mehanizacije na pisti Sportske zračne luke
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Osijek je jubilarni, deseti put domaćin FarmShowu, vodećem specijaliziranom sajmu u regiji, koji iz godine u godinu raste kako brojem izlagača tako i izložbenim prostorom. Na 13.000 četvornih metara piste Sportske zračne luke Osijek-Čepin 37 izlagača u tri dana predstavit će traktore, kombajne i drugu najsuvremeniju mehanizaciju u svijetu poljoprivrede. Sajam se i ove godine održava u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, a prvi je sajam u Hrvatskoj specijaliziran upravo za mehanizatore, no posjetitelji mogu vidjeti i ponudu sjemenskih kuća, proizvođače zaštitnih sredstava, gnojiva, sustave navodnjavanja, ali i pogledati demonstracije rada strojeva. Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, istaknuo je kako je ovo do sada najveći FarmShow, koji je okupio najnovije što se nudi u Europi i svijetu.

”U protekloj godini sve je poskupjelo, pa tako i strojevi, i to za 10 - 15 posto. Cijene sirovina i žitarica su u padu, pa se nadamo da će i cijene mehanizacije ići prema dolje u idućem periodu”, rekao je Aračić, te dodao kako je prodaja traktora ove godine i dalje solidna.

Sajam je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je najavio da poljoprivrednici u idućim mjesecima mogu očekivati pravilnike i natječaje za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje i gospodarstava, no dobar dio odnosit će se i na poljoprivrednu mehanizaciju.

”Digitalna transformacija hrvatske poljoprivrede najvažniji je horizontalni cilj edukacijom preko naših savjetodavnih službi, javnih i privatnih, želimo podići razinu ulaganja u preciznu poljoprivredu, jer se dugoročno svako ulaganje u taj oblik poljoprivrede isplati”, istaknuo je Majdak.

Na ovogodišnjem je FarmShowu održan i prvi Bambino kup, na kojem je 16 najmlađih uzgajivača predstavilo svoju telad. “Riječ je o jednom od najbolje prihvaćenih revijalnih programa na stočarskim izložbama, promocija uzgoja i seoskog načina života, ali i prilika da najmlađi osjete želju i potrebu za sudjelovanjem na ovakvim izložbama”, kazao je Zdenko Ivkić, voditelj Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Sajam je otvoren za posjetitelje do nedjelje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

T.Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike