Sport
NOVI DOM, NOVA PRIČA BIJELO-PLAVIH

Stjepan Tomas: Osijek zaslužuje nešto veliko u sljedećoj sezoni
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Želim stvoriti momčad kojoj će pobjeda uvijek biti osnovni i jedini cilj

Nakon burne sezone koja je iza NK Osijek odmor će nam svima dobro doći prije nego što počne novo poglavlje u povijesti bijelo-plavih. Pripreme za novu sezonu počet će na novom mjestu, na novom stadionu i s novim nadama.



Momčad Osijeka u njih će povesti Stjepan Tomas, čovjek koji je donio neku novu energiju ne samo u momčad nego i u, usudili bismo se reći, cijeli klub. Još do prije mjesec i nešto dana atmosfera u osječkom nogometnom klubu i oko njega bila je jako turobna. Dogodio se onaj nevjerojatni poraz u Koprivnici, kada su bijelo-plavi duboko u sudačkoj nadoknadi ispustili pobjedu koju su imali u džepu. Nakon toga mnogima su doslovno potonule sve lađe, ali tada se i dogodio potez koji bi lako mogao obilježiti razdoblje koje dolazi. Klupsko čelništvo, koje se nije baš proslavilo odlukama što ih je donosilo cijele sezone, u tom, možda i najosjetljivijem, dijelu prvenstva donijelo je jednu, pokazat će se poslije, dobru odluku. Predsjednik Ferenc Sakalj odlučio je odgovornost preuzeti na sebe i trenerom imenovati Stjepana Tomasa. Odluka koja u startu nije baš bila prihvaćena s nekakvim oduševljenjem izvukla je sezonu, jer Osijek je izborio Europu, ali je u pozadini imala možda i veći učinak, koji se u ovom trenutku još ne vidi potpuno.

Odlučnost


Tomas je dosad u svojoj ne baš predugačkoj trenerskoj karijeri često bio uspješan "vatrogasac". Dolazio je u kriznim situacijama, rješavao ih, a onda bi najčešće odlazio. Osijek ga, vjerojatno, nije privukao samo zbog komplicirane situacije u kojoj se nalazio već i zbog pogleda u budućnost. Tomas će, nakon što je uspješno obavio "vatrogasni" zadatak, dobiti priliku modelirati momčad bijelo-plavih prema svojim vizijama. I to je možda bio glavni razlog zbog kojeg je prihvatio posao. Opet, doći u onakvom trenutku u kakvom je on stigao, treba imati hrabrosti. No otpočetka je bio maksimalno pozitivan i odlučan, imao je jasnu ideju kako pokrenuti momčad.

- Već na prvom treningu vidio sam sve što mi je trebalo. Iako je situacija bila teška, u očima igrača nisam vidio defetizam, već želju i glad za uspjehom. Dečki me nisu dočekali spuštenih ramena i pognutih glava, što je bilo iznimno važno prije izazova koji su nas čekali. Nisam ni jednog trenutka dvojio da ćemo pobijediti Istru 1961, što se pokazalo ključnom prekretnicom. Otpočetka sam govorio kako mi je cilj Osijek zadržati na trećem mjestu, a kao posljedica toga došao je plasman u Europu. Jedino za čim žalim u tom razdoblju jest što se od Gradskog vrta nismo oprostili pobjedom, ali uvjeren sam kako ćemo navijačima to nadoknaditi u sljedećoj sezoni dobrim igrama i rezultatima na novom stadionu - u dahu je ispričao Stjepan Tomas, trener nogometaša Osijeka.

U komunikaciji miran i staložen, a u njemu vulkan. Prilika koja mu se pružila u Osijeku, kladili bismo se, velik mu je izazov u karijeri. Osijek ima gotovo sve. Resurse, s novim stadionom i vrhunsku infrastrukturu, ali mu nedostaju neke važne stvari. Trener-pobjednik, što, bar prema prvim dojmovima, Tomas jest, i naglašeni pobjednički mentalitet.

- Moj prvi cilj tijekom priprema bit će stvoriti momčad kojoj će pobjeda uvijek, ali baš uvijek, biti prvi i jedini cilj. Dug je put do toga, ali nemamo pravo na uzmak jer idemo na novi stadion, u novu priču i treba je započeti na pravi način. Moj je cilj igrati lijep i agresivan nogomet koji će privući ljude na stadion. Osijek ima potencijala u momčadi i u navijačima, koji treba razbuktati i iskoristiti. Tijekom ove bitke za Europu nerijetko sam razmišljao o sljedećoj sezoni. Naravno, nisam imao vremena dublje ulaziti u te misli, ali sad ću imati vremena sve dobro analizirati, a onda se uhvatiti posla. Osijek kao grad i klub zaslužuju nešto veliko u sljedećoj sezoni - kaže Tomas.

Europa prioritet


Što je veliko? Mnogi će pomisliti na trofeje, ali put do njih u domaćem nogometu gradi se teško i postupno. Tomasu je to očito vrlo jasno, pa je stoga jasno izabrao prvu metu - Europa. Sasvim logično je da je ona prva "na meniju", a može odrediti toliko daljnjih zbivanja.

- Prvi cilj će mi biti uvesti Osijek u skupine Konferencijske lige. Važna sam iskustva na tom planu stekao dok sam bio trener Sheriffa i mislim ih iskoristiti s Osijekom. Imam jasnu sliku o našem europskom putu bez obzira na to tko će nam na njemu dolaziti kao suparnik.

Ipak, prije nego što počne nova europska avantura, trebat će temeljito preurediti momčad. I u tom dijelu će Tomas biti jak adut jer je prije dolaska u Osijek dosta vremena provodio skautirajući igrače baš po ligama u kojima bi osječki klub mogao pronaći pojačanja.

- Još nemam potpunu sliku igračkog kadra kojim raspolažemo jer je nekolicina igrača bila na posudbama. Već prije prozivke napravit ću dobru analizu igračkog kadra. Osijek potencijala ima, posebno u mlađim igračima, ali za ciljeve koje imamo trebat ćemo se pojačati. Osijek mora biti jak, mora na klupi imati igrače koji su sposobni promijeniti tijek i ritam utakmice ako to bude potrebno. Sada to nismo imali i ozbiljno ćemo poraditi da to promijenimo. Želim na raspolaganju imati dva kvalitetna rješenja na svakoj poziciji, a, jasno, sve poteze povlačit ću u suradnji sa sportskim dikrektorom Ivicom Kuleševićem, jer nije bitan samo ovaj trenutak nego i budućnost. Naši su planovi za novu sezonu ambiciozni i takve ćemo igrače dovoditi. Ambiciozne, željne dokazivanja.

Nema dvojbe kako Osijekova momčad treba ozbiljno renoviranje, ali uvijek se od nečega mora krenuti.

- Krenut ćemo od temelja, a to je obrana. Ona mora biti čvrsta i tvrda, od nje sve kreće. No neću sad ništa govoriti napamet. Prvo ću napraviti dubinsku analizu momčadi, a onda ćemo vidjeti što nam i tko treba, a tko će na transfer-listu. Promjena će biti, u to naši navijači ne trebaju sumnjati - poručuje Tomas.

Osijek ima vrlo ambicizonog trenera, koji nije galamdžija i svadljivac, već tu ambiciju temelji na radu i viziji. To je velika prilika i za klupske čelnike da poprave svoj ugled kod navijača. Iza Tomasa trebamo stati svi, ali baš svi, jer to je jedini put koji NK Osijek može odvesti do kota koje se priželjkuju. Vjera je velika stvar, koje nama u Osijeku nerijetko tako nedostaje. Može li Tomas to promijeniti?

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike