Novosti
ŽUPANIMA PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON O TURIZMU

Turizam na kontinentu je važan kao i na Jadranu
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
Brnjac: Jedan od glavnih ciljeva je ravnomjerno regionalno razvijeni turizam

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, održanoj u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, predstavila novi zakon o turizmu, s posebnim osvrtom na kontinentalni turizam, koji bi na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine.



Održiva i zelena


"Isto kako je važan turizam jadranskim županijama, tako je važan i na kontinentu", poručila je Brnjac, napomenuvši da je svim županima predstavila kako će, prema novom zakonu, svaka županija održivo upravljati svojim destinacijama i koja će u tome biti uloga župana, s obzirom na to da su oni direktori regionalnih turističkih zajednica. "To činimo kako bi znali koji su im alati na raspolaganju i da se mogu na vrijeme pripremiti", kazala je ministrica Brnjac.

Novim zakonom prvi se put naglašava značenje razvoja kontinentalnog turizma i u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. "Jedan od glavnih ciljeva je razvoj cjelogodišnjeg i ravnomjerno regionalno razvijenog turizma. U planovima upravljanja jedan od dodataka bit će županije, koje će sastavljati listu projekata od značenja za razvoj samih destinacija. Kriteriji će biti održivost i zelena digitalna tranzicija, a svaka će županija davati prijedloge upravo takvih projekata. Ti projekti su vrlo vrijedni i samim time ćemo ih povezati s Fondom za turizam, odnosno izvorom financiranja", istaknula je Brnjac.

Također je naglasila da se novim zakonom željelo potaknuti razvoj turizma na kontinentu, te se razgovaralo o svim izvorima financiranja i sufinanciranja od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, zatim višegodišnjeg financijskog okvira, kroz državni proračun... "Ustvari, sve ono što imamo na raspolaganju za razvoj kontinentalnog turizma. Ono što nas veseli povećane su brojke na kontinentu što se tiče dolazaka i noćenja turista", rekla je.

Prema njezinim riječima, s Hrvatskom turističkom zajednicom razgovara se o još boljoj promociji samog kontinenta, odnosno svih kontinentalnih županija. "Upravo idemo u tom smjeru, zato smo i pokrenuli kampanju ‘Doživi domaće‘, da se među domaćim turistima, ali i na stranim tržištima možemo pozicionirati kao cjelogodišnja turistička destinacija", zaključila je ministrica.

Sve važnija grana


Domaćin sjednice koja je okupila sve hrvatske župane, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, podijelio je zadovoljstvo činjenicom što je prvi put kontinentalni turizam formuliran kao takav i u zakonu i što će egzistirati kroz zakonske okvire. "OBŽ bilježi ozbiljne poraste turističkih posjeta, ali i svih turističkih aktivnosti. Nisu to brojke koje se mogu uspoređivati s morskim ili primorskim županijama, ali kada se bilježi kontinuirano povećanje od 20 do 30 posto, onda je očito da se turizam počeo događati i kod nas. Pred nama je još gradnja potrebne infrastrukture, o čemu smo s nadležnim ministarstvom već pregovarali i dobili podršku", ocijenio je Anušić, podsjetivši kako je sljedeća godina iznimno važna za OBŽ zbog titule Europske regije sporta, koja će imati i turizam kao sastavnicu.

Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan, istaknuo je da su svi iskazali pozitivno mišljenje o zakonu. "Slavonske župane raduje ovaj zakon jer ostavlja održive resurse i punim zamahom se na nacionalnoj razini promovira kontinentalni turizam. Kontinentalni turizam sve je važnija grana gospodarstva u svim kontinentalnim županijama", smatra Marušić.

Osim o novom zakonu o turizmu, na sjednici se razgovaralo i o temi iz obrazovnog sektora. Marušić je izvijestio da su županije osnivači i upravljaju školama, no nemaju većinu u školskim odborima, što im na određeni način ne omogućava kvalitetno upravljanje tim ustanovama. "Imamo najavu iz Ministarstva obrazovanja da ćemo ipak dobiti tog većinskog člana u školskim odborima, što će, smatram, dovesti do boljeg i kvalitetnijeg upravljanja obrazovnim sustavima na području županija", pojasnio je.

Tomislav Prusina
PROJEKTI FINANCIRANI IZ FONDOVA EU-a
U Gospodarskom centru OBŽ-a, a u povodu Dana Osječko-baranjske županije, postavljena je izložba europskih projekata te županije, koju su obišli svi sudionici sjednice Hrvatske zajednice županija. “Obilježavamo 30 godina postojanja OBŽ-a i 10 godina od članstva u Europskoj uniji”, kazao je Ivan Anušić, dodavši kako je tom izložbom predstavljena retrospektiva onoga što je na području OBŽ-a u tom razdoblju napravljeno. “Ovdje su izloženi projekti koje smo radili i razvijali isključivo s fondovima EU-a. Tu nisu samo projekti OBŽ-a nego i projekti gradova i općina s područja županije. Ovi projekti pokazuju koliko smo profitirali od ulaska u EU”, istaknuo je Anušić.