Crna kronika
TRGOVINA DJECOM GLOBALAN PROBLEM

U globalnoj operaciji protiv trgovanja ljudima 212 uhicenih i 244 novih istraga
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
U operaciji Globalni lanac, provedenoj u svibnju u 44 zemlje, uhićeno je 212 osoba i identificirano 1426 potencijalnih žrtava trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i kriminala, a pokrenute su 244 nove istrage, izvijestilo je Ravnateljstvo policije. Glavni ciljevi operacije, ističe policija, bili su identificirati, zaštititi i uputiti žrtve i potencijalne žrtve trgovanja ljudima na pomoć, a konkretne su akcije bile usmjerene na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve podrijetlom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, zapadnog Balkana i Ukrajine.



Ukupno su nadzirana 8644 leta, a aktivno su nadzirana 3984 granična prijelaza u 25 država članica EU-a i 19 država izvan EU-a, ističe policija, dodajući da je 130.000 službenika diljem svijeta provjerilo 1,6 milijuna ljudi, 25.400 lokacija, 153.300 vozila i 72.850 dokumenata. Istražitelji su u Švedskoj identificirali pet maloljetnih dječaka u društvu 19-godišnjaka koji je nadgledao njihovo prosjačenje, a u Srbiji je uhićeno šest osoba osumnjičenih za seksualno iskorištavanje deset žena. Ravnateljstvo policije dodaje da su rumunjske vlasti provele 19 pretraga kuća i uhitile četiri osobe osumnjičene za radno iskorištavanje najmanje osam žrtava, a u Sjevernoj Makedoniji uhićeno je 11 osoba koje se sumnjiči za seksualno iskorištavanje maloljetnika i trgovinu ljudima. U Kolumbiji je identificirano 27 žrtava seksualnog iskorištavanja, a sedam osumnjičenika je uhićeno.



Opsežna operacija Globalni lanac planirana je na sastanku čiji je domaćin bio Frontex, a Europol je omogućio razmjenu informacija i 24-satnu operativnu analitičku podršku. Maloljetnicima se trguje radi seksualnog i radnog iskorištavanja te radi prosjačenja ili krijumčarenja ilegalne robe te sitnog kriminala. Trgovina djecom i nadalje se u nedovoljno prijavljuje, a unutar EU-a djecom uglavnom trguju njezini rođaci. Policija precizira da sppomenute zločinačke organizacije, povezane velikim mrežama klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica, kao i da maloljetnici iz zemalja izvan EU-a mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji surađuju s osobama koje prate djecu pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski skrbnici. H
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike