TvObzor
PRVA EPIZODA NA RASPOREDU JE 2. LIPNJA

Smrt na bogosloviji na HTV2
Objavljeno 2. lipnja, 2023.

Martin Shaw (“Sudac John Deed”) u miniseriji “Smrt na bogosloviji” glumi detektiva Adama Dalgleisha iz Scotland Yarda, koji istražuje izoliranu vjersku zajednicu čiji je sklad zauvijek narušilo ubojstvo studenta.



Radnja serije smještena je na St. Anselmu, anglikanskom teološkom fakultetu u zabačenom gradiću na britanskoj obali. Nakon što je pronađeno truplo studenta, njegov imućni otac zatraži da Scotland Yard dokaže da se doista radilo o nesretnom slučaju. Dalgleish je često kao dijete dolazio u St. Anselm, pa odluči ponovno otići onamo ne očekujući ništa više od nostalgičnog povratka sjećanjima i suhoparnog pregleda podastrtih dokaza...

”Smrt na bogosloviji” ima sve kvalitete izvrsne miniserije - osobit osjećaj za detalje, po čemu je prepoznatljiva P. D. James, autorica romana prema kojem je miniserija snimljena te složeno i vjerojatno kažnjivo djelo samo su neke od njih. Prva epizoda na rasporedu je 2. lipnja, u sklopu Krimi petka, na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2), u 21.25.

Kad studenta teologije Ronalda Treevesa nađu ugušenog ispod gomile zemlje i pijeska na obližnjoj plaži, doima se da je bio žrtva odrona. Međutim, njegov otac, bogati industrijalac Sir Alfred Treeves, uvjeren je da je vodstvo fakulteta prešutjelo istinu kako bi izbjeglo skandal. Zahtijeva da Scotland Yard preispita izvješće o slučajnoj smrti. Prije no što zapovjednik Dalgliesh uspije zagrepsti ispod površine slučaja, dogodi se još jedna smrt: Margaret Munroe, pralja.

Službeno, uzrok je zatajenje srca, no ona se u posljednje vrijeme prisjetila događaja od prije 12 godina koji bi mogao imati utjecaj na predmetni slučaj. Nad zajednicom u St. Anselmu nadvija se prijetnja. Arhiđakon Matthew Crampton jedan je od nekoliko autsajdera koji posjećuju St. Anselm, a namjera mu je zatvoriti fakultet i rasprodati imovinu...

U miniseriji glume Martin Shaw (Adam Dalgliesh), Janie Dee (Emma Lavenham), Robert Hardy (Martin Petrie), Alan Howard (Sebastian Morell), Freda Dowie (Agatha Betterton), Hugh Fraser (George Gregory), Emma Rydal (Karen Surtees), Clive Wood (Matthew Crampton), Victoria Scarborough (Kate Miskin), Jeff Rawle (Peregrine Glover), Maggie McCarthy (Ruby Pilbeam) i David Cadler (Alred Treeves). Zasluge za scenarij pripadaju P. D. James i Robertu Jonesu, a redatelj je Jonny Campbell. Kriminalističku seriju originalnog naslova “Death in Holy Orders” za HRT odabrala je Martina Rajšek. D.M.
Kad studenta teologije nađu ugušenog ispod gomile zemlje i pijeska na obližnjoj plaži, doima se da je bio žrtva odrona

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike