Novosti
SUD IH PROGLASIO NEVINIMA

Oslobođeni hrvatski državljani vraćaju se iz Zambije s posvojenom djecom
Objavljeno 1. lipnja, 2023.

Viši sud u Ndoli u četvrtak je oslobodio osam hrvatskih državljana koji su proveli šest mjeseci u Zambiji. "Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni", priopćeno je iz Vlade RH. "Od trenutka njihova pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Pri tome smo poštovali - prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali i zambijsko pravosuđe. Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te joj je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo", navodi Vlada.



Ministar Marin Piletić izjavio je kako će biti organiziran najbrži mogući transfer u domovinu dvanaest hrvatskih državljana, roditelja i djece, iz zambijske Ndole. Piletić je novinarima istaknuo da “nije utvrđeno ni jedno kazneno djelo zbog kojih ih je tužiteljstvo svih ovih mjeseci zadržalo u Zambiji, nije utvrđeno da je bilo ikakve riječi o falsificiranju dokumenata o posvojenju”. Piletić je podsjetio kako se u Hrvatskome saboru u četvrtak raspravljalo o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje će “dodatno osnažiti ovaj proces priznavanja strane sudske odluke kada je u pitanju odluka o posvojenju iz trećih zemalja”. “Bit će jasno definiran postupak - da se moraju tijekom priznavanja strane sudske odluke dostaviti dokazi o legalnosti samih tih stranih sudskih odluka, da sud u Hrvatskoj u tom procesu mora konzultirati Ministarstvo rada tako da utvrdi jesu li potencijalni posvojitelji koji predaju taj dokument na verifikaciju upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj”, istaknuo je. Kada naš sud prizna stranu sudsku odluku, onda je njegova dužnost da tu odluku o posvojenju proslijedi Ministarstvu rada i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, kako bi naši stručni suradnici pružili svu moguću podršku obiteljima koje su posvojile djecu, kao što je to standard, šest mjeseci od samog čina zasnivanja, i za sva posvojenja unutar Hrvatske, dodao je. D.Pav./H

BEZ POSTUPKA
 
Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je da oslobođeni hrvatski državljani u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i dolaze kao hrvatski državljani. Istaknuo je da je njegovo ministarstvo cijelo vrijeme nudilo međunarodnu pravnu pomoć zambijskim vlastima, no one to nisu koristile.

ZASTUPNICI O PRESUDI U ZAMBIJI

”Osjećamo olakšanje”

 

Oslobađanje osmero Hrvata u Zambiji od optužbi za trgovinu djecom pozdravili su i saborski zastupnici, uz upozorenje da je nužno mijenjati institucijski okvir kako se više ne bi događali takvi slučajevi pri posvajanju djece iz trećih zemalja. Sretni smo, osjećamo olakšanje i izrazito nam je drago da je završila ta agonija za naše sugrađane i da su oslobođeni svih optužbi, da je sutkinja utvrdila da je proces posvajanja bio zakonit i da nema govora o trgovini djecom, kako se insinuiralo, izjavila je Ivana Kekin (Možemo!) i ustvrdila da se to dogodilo jer Hrvatska "ima manjkavosti u procedurama posvajanja djece iz trećih zemalja".

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknula je kako se takve situacije ne smiju više događati, jer su vrlo opasne, za pojedince koji se odluče za međudržavno posvojenje, ali su loše i za ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Oslobađanje Hrvata pozdravila je i Nada Murganić (HDZ). “To je jako dobro za njih, njihove obitelji i djecu koju su posvojili i koja su naši državljani. Mislim da je uz sve muke hrvatska diplomacija učinila sve što je mogla da im se u teškim trenutcima pomogne”, istaknula je. H