Regija
SMOTRA FOLKLORA

25. “Kolo na čimenu”
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
MARIJANCI



Na ljetnoj pozornici na Trgu sv. Pavla u središtu Marijanaca održana je 25. smotra folklora ‘‘Kolo na čimenu‘‘ u organizaciji KUD-a ‘‘Slavonska vila‘‘ Marijanci-Kunišinci, a pod pokroviteljstvom Općine Marijanci. Smotru je otvorio načelnik općine Darko Dorkić.



Nakon recitacije posvećene povijesti Marijanaca, domaćini su se predstavili programom u kojem su izveli i posebni marijanski drmeš, a nastupili su u replikama narodnih nošnji marijanačkog kraja, koje su izrađene prema orginalnim primjercima. Pjesmam i plesovima u živopisnim nošnjama svoga kraja predstavili su se KUD ‘‘Nikola Šubić Zrinski‘‘ Petrijevci, KUD ‘‘Šokadija‘‘ Ladimirevci, KUD ‘‘Zeleni Gaj‘‘ Gaj, KUD ‘‘Sveta Ana‘‘ Radikovci, KUD ‘‘Đeram‘‘ Viljevo te Zavičajni klub Ličana ‘‘Gacka‘‘ Bizovac i Zavičajni klub ‘‘Zagorec‘‘ Josipovac.



U sklopu programa predstavila su se i djeca iz područnog vtića Pinokio i područne Osnovne škole "Matija Gubec". Nakon dojmljivih nastupa folklornih skupina održan je koncert Tamburaškog sastava "Šokci", a druženje se nastavilo kasno u noć.



Naziv smotre nastao je od turske riječi ‘‘čimen‘‘, što znači poljana ili livada, a na kojoj se uvijek plesalo, osobito nakon svete mise. S.F.
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike