Regija
KIŠNA BUJICA KAKVU BELOMANASTIRCI NE PAMTE

Pune vreće pijeskom zbog zaštite kuća od nove bujice
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
I u srijedu je nastavljeno čišćenje kuća i ulica u istočnom (brdskom) dijelu grada

Vezani članci

APOKALIPSA U BELOM MANASTIRU

Ulice pretvorene u rijeke, a podrumi puni vode

BELI MANASTIR - U srijedu je nastavljeno saniranje šteta nastalih nakon jake kiše koja je na području Belog Manastira počela padati u utorak oko 13 sati.

Njezin intenzitet iz minute u minutu povećavao se, a kako ističu Belomanastirci čije su kuće "naslonjene‘‘ na jedinu baranjsku uzvisinu, u samo nekoliko minuta male lokve kišnice koje su mogli očistiti metlama pretvorile su se u bujice pune blata i raznog raslinja. Samo nekoliko trenutaka bilo je potrebno da voda prodre u podrume, garaže, pa čak i prizemne prostorije.

- Vjerovali ili ne, za nepunih pet minuta voda je navrla u podrumske prostorije. Vrata su samo djelomično spriječila da uđe znatno veća količina - priča Igor Jakobfi, čija je obiteljska kuća u Ulici Ivana Kozarca, naglašavajući kako je cestom ispred njegove kuće tekla prava rijeka. Slijevala se na državnu cestu D7, na kojoj su se taložile ogromne količine blata i otežavale promet. Apokaliptično je bilo i u susjednim ulicama, kao što su Karanačka i Slavonska. Upravo u Karanačkoj zabilježeni su prizori kakvih se ne sjećaju ni najstariji tamošnji stanari. Bujica koja se slijevala s Banske kose rušila je kapije i nosila sve pred sobom… Za vrlo kratko vrijeme na brdskom dijelu Belog Manastira palo je više od 50 litara kiše, što je znatno više nego što su, primjerice, zabilježile meteostanice kod Širina, gdje je palo 12 litara. U nekim dijelovima grada zabilježeno je 25 litara po četvornom metru. Zanimljivo je da je u Karancu, od Belog Manastira udaljenom dva-tri kilometra zračne linije, palo samo pola litre kiše. Znatnije padaline zabilježene su u Kneževu, gdje je palo 44 litara kiše. Kako je istaknuo Zoran Pakšec, zapovjednik VZ-a Osječko-baranjske županije, samo tijekom ranog poslijepodneva zabilježeno je 39 intervencija, na koje je izišlo 27 vatrogasaca s osam vozila i 17 crpki. Potvrdio je to zamjenik zapovjednika JPVP-a Beli Manastir, Daniel Časar.

- Na teren su izišli pripadnici JPVP-a te DVD-ova Beli Manastir i Branjin Vrh. Tijekom prekjučerašnjeg dana (utorak, nap. a.) većina poslova je obavljena, a danas (u srijedu, nap. a.) na terenu su dvije vatrogasne ekipe koje u koordinaciji s Gradom rade na sanaciji terena i obiteljskih domova - kaže Časar, dodajući kako, na svu sreću, životnih opasnosti nije bilo, ali je voda u nekim kućama došla i do ‘‘prve ploče‘‘. Najčešće se tražilo ispumpavanje. Na terenu je prekjučer bio i gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

- Nastavljamo čišćenje i pranje ulica, u što su uključeni i gradski resursi. Dosta ljudi ima veliku materijalnu štetu i nadam se da daljnjih oborina takvog intenziteta neće biti. Kiša je padala na području cijelog grada i prigradskih naselja, ali većih problema dalje nije bilo. Radi se i na punjenju vreća pijeskom kako bi prve kuće bile zaštićene od eventualne nove bujice. U ulicama u gornjem dijelu grada postavljeni su kontejneri kako bi stanari u njih mogli odbaciti ono što je stradalo od bujičnih voda - kazao je Rob, dodajući da su pomoć ponudili i gradonačelnici susjednih gradova.

Ivica Getto
Podvožnjak pod vodom
U ovom trenutku teško je odgovoriti tko je kriv za poplavu u gradu, to više što se tako velika količina kiše u tako kratko vrijeme ne pamti. Gradonačelnik Rob ističe da su već dogovorene radnje kako bi bila riješena bolja odvodnja u tom dijelu grada. Za promet je u utorak, po tko zna koji put, bio zatvoren i podvožnjak na izlazu iz Belog Manastira u smjeru Belišća. Razlog je slab kapacitet odvodnih cijevi. Njegova bi rekonstrukcija trebala početi vrlo brzo. Bit će višeg svijetlog otvora i bit će širi u odnosu na postojeći s obzirom na to da će se izgraditi pješačko-biciklistička staza koja će prolaziti njime. Kako još ističu u Hrvatskim cestama, prilikom rekonstrukcije će biti riješen dosadašnji problem s njegovim plavljenjem, zbog čega će biti izgrađene crpne stanice i separatori.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike