Novosti
ŽRTVA INTERNETSKE PRIJEVARE

Osječka studentica u Splitu ostala bez stana i bez novca
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Djevojka otkriva kako je žrtva uigrane skupine prevaranata i upozorava druge

Osječanka, studentica Medicinskog fakulteta u Splitu, nakon što je nedavno tijekom potrage za stanom bila žrtva internetske prijevare skupine osoba s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, odlučila je s time izaći u javnost kako bi upozorila studente, ali i sve ostale koji tragaju za stanom u Splitu da dobro pripaze i prije konačne odluke sve dobro provjere te ne nasjedaju na lažna obećanja.



"Nikada nemojte pristati da novac šaljete na račun prije nego što dobijete ključ od stana u ruke i potpisan ugovor o najmu sa stanodavcem. Internetom hara dobro uigrana skupina koja ima priču, fotografije unutrašnjosti različitih stanova i nudi slatka obećanja dok ne dobije uplatu poštom ili na račun, nakon čega joj se gubi svaki trag", kaže mlada Osječanka koja je to naučila na vlastitoj pogrešci.

Uvjerljiva priča


Ono što je svakom studentu u stranom gradu prava noćna mora, dogodilo se upravo njoj. Naime, gazdarica stana u kojem je do tada bila odlučila je promijeniti pravila baš uoči ispitnih rokova. To si ne želi ni jedan student, da u svibnju, kada se koncentriraš na učenje i pripremu ispita, moraš u potragu za stanom. I inače su potrage za stanovima stresne. Cijene najma sumanuto rastu, kaže djevojka. Bila je u stanu koji je plaćala 350 eura sve dok se vlasnica, kako joj je to rekla, "na nagovor susjeda i prijateljica", nije odlučila podići cijenu najma, i to za besramnih više od 70 posto. Cijenu najma je podigla na 600 eura, što je mladoj Osječanki ipak bilo previše, te je krenula u potragu za novim stanom. Uoči turističke sezone nalaženje stana s povoljnom cijenom gotovo je jednako dobitku na lutriji, a svemogući internet bio je jedno od rješenja koje je trebalo iskušati. Na svom je Facebook profilu studentica postavila objavu o potrazi za stanom. Istoga joj se dana, iznenađujuće brzo, javila djevojka s pričom kako je nedavno unajmila stan za 400 eura, uplatila prvu ratu, a zbog osobnih se razloga mora hitno vratiti kući. Stigle su fotografije lijepo uređena stana, sve pohvale na račun gazde, a pao je i dogovor da se istog dana nađu i razgledaju stan. Ponuda je začinjena novim pozivom, na mobitel studentice javila se osoba koja se predstavila kao vlasnik stana. Rekao je da se zove Dejan Dolamić i složio priču kako živi na relaciji Beograd - Dubrovnik - Split, da je vlasnik više stanova i apartmana na Jadranu. Bio je vrlo uvjerljiv, dogovorili su se da će Osječanka poštanskom uplatnicom poslati 400 eura na adresu Dejanove supruge Edite u Beogradu. Kada sjedne novac, na adresu studentice stiže ugovor o najmu ovjeren kod bilježnika, rekao je. Osječanka nije gubila vrijeme i u obližnjem uredu HP-a uplatnicom je poslala traženi iznos, a iako joj je službenica na šalteru rekla da su samo sat prije nje i dvije Ukrajinke istoj osobi poslale polog za stan, sumnji nije bilo. "Kao što je bio dogovor, nakon uplate sam nazvala sustanarku, koja me i spojila s gazdom, da se dogovorimo o terminu obilaska stana. Počela je izmotavati se rekavši da me ipak nije u mogućnosti dočekati jer je nešto neplanirano ispalo i mora otići. Nakon nekog vremena nazvao je i gazda potvrdivši da je novac sjeo, no da mu to nije dovoljno, već da bih što prije trebala uplatiti i prvu ratu, odnosno dodatnih 400 eura, što mu je, napominje, predložio i bilježnik. Kada je prekinut razgovor, pojavile su se i prve sumnje", ispričala je studentica, dodavši da je ponovno pokušala nazvati gazdin broj, ali odgovora nije bilo.

SMS prijetnje


Tek je nakon nekog vremena s tog broja mobitela stigla poruka da će raskinuti ugovor i vratiti novac. Međutim, od ugovora i novca ništa, a ubrzo su nestali i Facebook profili cijele te ekipe. Sada je studentici već bilo jasno da je riječ o dobro organiziranoj prijevari u kojoj je sudjelovala uigrana ekipa iz inozemstva te da se od novca može oprostiti. Ljutita što je nasjela na prijevaru, krenula je u potragu za identitetom tih osoba po bespućima interneta. Uspjela je doznati da su na isti način prevarili još jednu studenticu, a vjerojatno su njezinu sudbinu doživjele i one dvije Ukrajinke koje su poslale novac istog dana kada i ona. Uspjela je saznati da se radi o 32-godišnjaku iz Doboja koji je u tamošnjoj policiji evidentiran za teško kazneno djelo, zbog kojega je neko vrijeme ležao i u zatvoru. Osječanki su potom s nepoznatih brojeva stizale i prijetnje, zbog čega je u ovoj priči odlučila ostati anonimna. No nije mogla ne progovoriti o ovom iskustvu i odaslati upozorenje svima koji planiraju krenuti u potragu za stanom na internetu.

Tomislav Prusina
Tanja Popović Filipović

Centar za edukaciju i informiranje potrošača

AKO SE DOKAŽE PRIJEVARA, MOŽE SE TRAŽITI POVRAT NOVCA

Naša stalna suradnica oko pitanja prava potrošača, voditeljica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović Filipović, smatra da odnos najmodavca i najmoprimca treba definirati ugovorom. “Jasno je da oni koji traže stan, i to po povoljnoj cijeni, često nisu u situaciji diktirati uvjete ugovora, ali je to jedini način da se izbjegnu stvari kao što je ovaj slučaj, kada vam gazdarica ‘odvali’ dvostruko višu cijenu uz uvjet ‘uzmi ili ostavi’. Znaju da dolaze ispitni rokovi, da se bliži turistička sezona i ucjenjuju, jer znaju da studenti cijelu godinu rade za tih mjesec i pol dana ispitnih rokova”, kaže Tanja Popović Filipović, dodajući da ugovor ili štiti ili ne štiti najmoprimca. Upozorava također da je moguće, ako je novac uplaćen preko kartice, od matične banke zatražiti povrat u slučaju da se utvrdi i dokaže prijevara.

CRNA LISTA S ISKUSTVIMA DRUGIH
Na Facebooku je otvorena stranica zanimljiva sadržaja a zove se “Crna lista najmodavaca i namoprimaca”, na kojoj obje strane objavljuju svoja (uglavnom) loša iskustva s onima drugima. Osim loših iskustava tu su i savjeti na koji način najbolje razriješiti nastale probleme. Zanimljivo je da na toj stranici obje strane objavljuju i imena loših stanodavaca i najmoprimaca, pa tako tu ima i nekih iz Osijeka, ali i drugih slavonsko-baranjskih gradova. Stranica može biti vrlo zanimljiva onima koji traže stanove u najam, ali i onima koji traže stanare kojima žele iznajmiti svoje stambene jedinice.