Dome slatki dome
ZDRAV DOM : KAKO SPRIJEČITI ZARAZU

I neki kućanski uređaji postaju staništa plijesni
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva elementa za početak rasta: hrana i vlaga

Svi imamo kućanske uređaje, bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevnicu. Nažalost, neki od njih su i staništa plijesni. Poduzimanje nekoliko jednostavnih koraka za sprječavanje rasta mikroba u vašim uređajima može vam pomoći da uživate u njihovim prednostima bez ikakvog nezdravog izlaganja.



Nikto ne želi piti kavu s primjesama plijesni ili udisati zrak pun mikroskopskih čestica. Kad se razvije plijesan, ona se razmnožava oslobađanjem mikroskopskih čestica, spora, u okolno područje. Zamislite ih poput pahuljastih bijelih sjemenki maslačka. Zbog svoje se male veličine spore mogu širiti posvuda. Poput sjemena, spore plijesni nežive su čestice i ostat će nežive sve dok ne padnu na površinu s pravim komponentama za rast. Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva elementa za početak rasta: hrana i vlaga. Ključni detalj koji treba zapamtiti jest da neke vrste plijesni, ako ta dva uvjeta postoje 24 - 48 sati, mogu početi rasti. Zato je vrijeme od ključne važnosti kad je u pitanju prevencija plijesni. Uređaji su jedno od najboljih mjesta za rast mikroba jer često sadržavaju komponente potrebne da spora prijeđe u živu koloniju. Jednom kad se to dogodi, svaki put kada uključite aparat, raznosite sve vrste čestica na odjeću, hranu i piće, kao i po cijelom domu.

Perilica za rublje


Ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorenima kada ne upotrebljavate stroj, kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili skupljenu vlagu i pobrinite se da rabite pravi deterdžent. Ako zahtijeva proizvode visoke učinkovitosti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može ostaviti širom otvorena vrata razvoju plijesni, pa upotrebljavajte botanički aditiv za pranje rublja pri svakom pranju kako biste lakše uklonili čestice poput spora s odjeće. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom tjedno. Važno je zapamtiti da mokru odjeću trebate odmah izvaditi iz perilice.

Kuhalo


Izbjegavajte zadržavanje vode u kuhalu kad nije u uporabi i operite uklonjive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom. Pustite da se uklonjivi dijelovi potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljajući ih nepričvršćenima na aparat i održavajte unutarnju vlažnost na 35 - 50 posto. Pripazite i na istrošenost kuhala, jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender


Operite ga i potpuno osušite nakon svake uporabe i nikako ne dopustite da išta stoji u uređaju. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu duže vrijeme mogu omogućiti rast kontaminanata. Dubinski ga očistite nakon svaka tri-četiri korištenja i također pripazite na istrošenost. Pukotine u stroju mogu zadržati vlagu i čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Hladnjak


Dubinski očistite hladnjak bar svaka dva mjeseca, a očistite i zavojnice najmanje svakih šest mjeseci. Oni mogu biti puni prašine, čestica i organske tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje zavojnica čistima također može osigurati da vaš hladnjak radi u dobrom stanju i da ne radi više nego što je potrebno. Očistite vodovod najmanje svakih šest mjeseci i promijenite filtar za vodu na vrijeme. Očistite sva prolivena sredstva što je prije moguće i pridržavajte se rokova trajanja hrane.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike