Dome slatki dome
VRT: LJEKOVIT I SAM SE ZASIJAVA

Neven voli toplinu i sunce
Objavljeno 1. lipnja, 2023.
Poželjno ga je kombinirati s rajčicama, paprikama, kupusnjačama, saditi na rubovima gredica

Svatko tko planira i sadi vrt u skladu s prirodom, sadi neven, po uzoru na naše bake koje su neven instinktivno sadile posvuda u cvjetnjacima i vrtovima, ne znajući točno mehanizam njegova djelovanja. Dobro je što nije prebujna rasta, pa ga možete uklopiti kao međukulturu u postojeće gredice s povrćem. Poželjno ga je kombinirati s rajčicama, paprikama, s kupusnjačama, saditi na rubovima gredica. Vrlo se uspješno i sam zasijava, pa jednom kad ga uzgojite u svom vrtu, sam se zasijava te se ne morate brinuti oko njegove sjetve, on će sam niknuti.Na suncu


Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae. Podrijetlom je iz južne Europe i najviše voli rasti na sunčanim gredicama. Nezaobilazni je stanovnik biološkog vrta, naraste do 60 cm i grmolika je rasta. Cvate neprekidno cijelo ljeto, čak i nakon prvih mrazova - ako je zima blaga, može čak i prezimiti na otvorenom, i tada je prva biljka koja cvjeta u proljeće u vrtu, i posljednja biljka koja cvjeta u jesen.

Neven je biljka koja voli toplinu. Pogoduju mu položaji na suncu, jer dobro podnosi sušu. Ipak, potrebna mu je voda kako bi se pravilno razvio. Uspijeva najbolje u područjima s umjereno vlažnom i umjereno toplom klimom. Može rasti i na suhom siromašnom zemljištu, ali tada najviše trpi cvijet koji postaje manji i ne tako mesnat.

Može se sijati od proljeća nadalje na otvorenom. Dalje se sam zasijava. Tijekom ljeta može se zaraziti pepelnicom (gljivična bolest koja se širi po lijepom i sunčanom vremenu, kao siva prašina na lišću), a u tom slučaju samo uklonite zaražene dijelove, ali ne čupajte biljku, potjerat će nove biljčice iz korijena. Idealan je susjed, tj. međukultura rajčicama i kupusnjačama, s tim što posađen posvud po vrtu tjera nematode iz tla mirisom svojeg korijenja i djeluje ozdravljujuće na stanje tla. Neven je ljekovita biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice.

Jestive latice


Neven djeluje antibalterijski, antiseptički i protuupalno. Koristi se u mnogim kremama, a priprema se i kao tinktura, mast, ulje, čaj. Latice sadržavaju eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotvornim lijekom. Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu jer su listovi i latice jestivi, a latice dodane u hranu koriste se kao zamjena za šafran. Također se koristi i kao prirodna boja. Na proljeće prvi cvjetovi cvatu u tako žarkim nijansama narančaste boje da djeluju pomalo nestvarno, kao da isijavaju narančasto. Stvara jako mnogo sjemena i sam se jako uspješno zasijava, ako ne berete cvjetove za čaj i ostalu primjenu, i ako svi odu u sjeme, sljedeće ćete godine imati pravu šumu malih biljaka nevena. Neven cvate u narančastoj i žutoj boji, sredina mu može biti u boji cvijeta ili tamna, a osim vrsta nevena s tri reda latica rastu i neveni s više redova latica. Ako želite presaditi neven iz vrta u posudu kako biste ga imali i na balkonu, idealno vrijeme je proljeće, kada je neven u fazi dva do četiri prava lista. Presadite ga vodeći računa o vretenastom korijenu.

Jasminka Knežević
Ljekovita nevenova mast
U zdjelici na laganoj vatri izmiješajte šalicu svježe iscijeđenog soka od lišća i cvijeta nevena s dvije šalice nesoljene domaće masti. Kad se ohladi i stisne, stavite mast na platnenu krpu, namažite na ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve učvrstite zavojem ili flasterom. Za izradu macerata nevena koristite stabilnija hladno prešana ulja: pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo te bademovo ulje.

Rezidba
Riječ je o izuzetno ljekovitoj i jestivoj jednogodišnjoj zeljastoj biljci otpornoj na hladnoću, ali i na sušu. Neven cvate skroz do prvih mrazeva, a redovitom rezidbom potiče se daljnja cvatnja. Cvjetovi se koriste i kao zamjena za mnogo skuplji šafran.

Za kožu
Ovo je jedna od ljekovitijih biljaka koje poznajemo i od davnina se koristi u medicinske svrhe. Na organizam djeluje antibakterijski, protuupalno i antiseptički. Najučinkovitija je u liječenju i njezi kože. Od latica nevena radi se mast.

Možda ste propustili...

PAMETNO ODLAGANJE JE RJEŠENJE

Kako unijeti red u naše domove

JESEN NIJE KRAJ RASKOŠI VRTOVA I BALKONA

Vrijeme je za ranojesenske cvjetnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana