Autoglas
SAVJETI

Kako pripremiti auto za ljetna putovanja
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Čak 56 posto Europljana, prenosi carVertical, oslanja se na aute kao primarni način prijevoza tijekom ljetna, pa ih trebaju pripremiti

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta. Od pješčanih plaža do snježnih planina, putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima. Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza, prenosi carVertical.



Provjeri stanje guma


Međutim, prije nego što se krene na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Prije negoli se krene na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a treba provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene, ili oštećene, bilo bi dobro zamijeniti ih prije putovanja. Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira na to je li vozilo dobro služilo posljednjih nekoliko godina, ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Treba dobro pregledati sustav klimatizacije i hlađenja, kako bi se osiguralo udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta. Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Uz to, sustav hlađenja koji ne funkcionira dobro može izazvati pregrijavanje motora, što vodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova. Na kraju treba provjeriti i povijest automobila kako bi se dobile informacije o prošlim oštećenjima i vraćanjima kilometraže, što itekako može pomoći u pronalaženju slabih točaka automobila i njihovom rješavanju prije negoli se krene na put od nekoliko stotina, pa i tisuća kilometara.

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali i kukci mogu sve pokvariti. Posljednje što itko želi jest blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju kukci, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima. Svakako provjerite metlice brisača i zamijenite ih novima, ako za time postoji potreba (ako stružu i staklo ne peru dobro). Također nadopunite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla te prije puta kupite još za svaki slučaj. Ako auto ostavljate na suncu, ne zaboravite uzeti štitnik koji možete postaviti ispod stakla s unutrašnje strane kako bi vam zaštitio upravljač koji se vrlo brzo može jako ugrijati.

Pakiraj pametno


Zaglaviti uz cestu nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanje kompleta za hitne slučajeve. Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština, kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kabeli za paljenje, mjerač tlaka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Također razmisli i o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode kako bi ostao hidriran i imao energije u slučaju dugog čekanja.

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakiraj se pametno. Prioritiziraj osnovne potrepštine i ostavi one nevažne kako bi smanjio težinu i povećao slobodni prostor. Drži važne stvari nadohvat ruke i spakiraj odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitio od sunca. Dobro organiziran automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor, ili čak i kraći bijeg preko vikenda, proći bez stresa i nećeš se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.

Milan Bugarić
ČESTE POGREŠKE VOZAČA LJETI
Zanimljivo, najviše ulijevanja pogrešnog goriva u vozilo događa se ljeti. Također, vožnja na rezervi može biti problem, zbog čeka se često događa da vozilo ostane bez goriva, jer se tijekom ljetnih mjeseci zna dogoditi da putno računalo pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu. Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili prikolice može potpuno uništiti kvačilo. Zna se dogoditi da vozač ne zna koju asistenciju ima, ni njezin broj telefona, pa često pomoć na cesti traže na broju 112, umjesto na broju 1987. Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovito servisiraju, a svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna.

PREGRIJAVANJE KRONIČAN PROBLEM
Jedna od najvećih opasnosti tijekom vožnje ljeti je pregrijavanje i zato je važno provjeriti je li vaš sustav hlađenja pravilno ispunjen mješavinom rashladne tekućine i vode. Sustav hlađenja suvremenih automobila koristi takozvani “antifriz”. Kod kontrole rashladne tekućine ne smije se otpuštati poklopac ako se motor nije dovoljno ohladio jer se možemo opeći. Rashladna tekućina motora može se nadopuniti destiliranom vodom, nikako vodom iz slavine. Provjerite jesu li svi usisnici zraka na autu slobodni od prljavštine, jer blokade mogu pridonijeti problemima pregrijavanja.