Osijek
DANI MAKEDONSKE KULTURE

Bitola i Osijek - gradovi prijatelji
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Dani makedonske kulture koje 26 godina zaredom orginizira osječko Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" obilježni su u srijedu u punoj konferencijskoj dvorani Stare pekare. Skup je otvorio predsjednik MKD-a "Braća Miladinovci", Boris Trajanovski, koji je pozdravio okupljene goste iz Hrvatske i Makedonije te sve prijatelje "braće Miladinov". Naime, ovogodišnja je svečanost održana na Dan sveslavenskih prosvetitelja, sv. Ćirila i Metoda, a obogaćena je gostovanjem Folklornog studija "Blaževski" iz Skopja, Makedonija.

Uime osječkog gradonačelnika Ivana Radića skup je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić koji je posebno poželio dobrodošlicu "našim dragim gostima iz Makedonije", čestitao članovima MKD-a "Braća Miladinovci" na organiziciji ovog događanja, ali i Borisu Trajanovskom na izboru za predstavnika makedonske nacionalne manjine u Gradu Osijeku.

"Kao Osječanin osjećam potrebu da spomenem ime Josipa Jurja Strossmayera, koji nas je sprijateljilo još u drugoj polovini 19. stoljeća. Strossmayer je upravo braći Miladinov pomogao da objave svoj Zbornik narodnih pjesama koji i danas predstavlja trajnu literarnu baštinu makedonskog naroda", izjavio je Florijančić i najavio još jednu lijepu vijest.

Naime, u petak će se na dnevnom redu Gradskog vijeća naći i točka o potpisivanju Povelje prijateljstva između Grada Osijeka i makedonskog grada Bitole. "Siguran sam da će gradska uprava to jednoglasno usvojiti, pa će se i ovo prijateljstvo koje mi njegujemo neformalno sada biti i formalizirano", izjavio je Florijančić uz pljesak prisutnih.

Program su započeli članovi KUD-a "Božinovski", pa prisutnima nije trebalo mnogo da se iz formalnog prebace u opušteniju atmosferu i neformalno raspoloženje te uživaju u pjesmi i plesu tridesetak gostiju iz Makedonije. Svoj su program izvele i sekcije MKD-a "Braća Miladinovci", folklorna skupina "Tanec" i pjevačka "Vardarki". V. Tešija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike