Dome slatki dome
SMANJITE SUVIŠNU POTROŠNJU ENERGIJE

Kućanski uređaji troše struju dok se njima ne koristimo
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Uključeni u struju, punjači, konzole i televizori mogu povećati troškove

U današnje doba, kad je ušteda električne energije postala nužna, dobro je imati na umu da neki kućanski uređaji poput punjača, televizora ili igraćih konzola mogu donijeti dodatne troškove i kad se ne koriste, ali su uključeni u utičnicu za struju.



Važno je čistiti


Od pametnog korištenja grijanja do praćenja upotrebe kuhinjskih uređaja, postoji mnogo malih promjena koje možete napraviti i koje bi vam mogle uštedjeti novac na računima za struju. Jedna od stvari o kojoj možda niste razmišljali jest koliko energije troše uređaji koji su uključeni, ali se ne koriste.

Među aparatima koji troše najviše električne energije u stanju pripravnosti izdvaja se hladnjak. Budući da hladnjak mora biti stalno uključen, nije iznenađujuće da više od 12 posto potrošnje energije cijelog kućanstva dolazi samo od tog uređaja. Očito je da ne možete jednostavno isključiti hladnjak kada se njime ne koristite, ali postoje načini na koji možete osigurati da radi što je moguće efikasnije. Redovito čišćenje hladnjaka, izvana i izunutra, najjednostavniji je način da se osigura efikasan rad.

Drugi veliki potrošač struje je televizor. Studija iz 2021. godine pokazala je da gotovo 98 posto britanskih kućanstava priznaje da ostavlja televizor u stanju pripravnosti u svakom trenutku, a mnogi pogrešno pretpostavljaju da ga isključivanjem daljinskim upravljačem potpuno isključuje.

Igraće konzole obično se ostavljaju uključene jednako često kao i televizori te se često zanemaruju. Jednostavno osiguravanje da su potpuno isključene može uštedjeti znatan iznos na godišnjem nivou.

Novi uređaji


Svi smo krivi što svoje punjače ostavljamo uključene i spremne za punjenje naših uređaja kad god nam zatrebaju, iako to povećava iznos na računima za struju. Premda ostavljanje praznog punjača uključenog u struju možda nije najskuplje, to dodaje nepotrebne troškove.

Ako imate stare uređaje, imajte na umu da oni koji posjeduju nove kućanske uređaje troše čak 50 posto manje struje. Prilikom kupnje uređaja ne treba voditi računa isključivo o cijeni, jer su oni skuplji u većini slučajeva efikasniji od onih jeftinijih.

Tanja Kvorka
MONITORI ENERGIJE
Današnja tehnologija omogućuje svakom kupcu električne energije mogućnost praćenja potrošnje. Na tržištu postoje monitori energije koji vrlo jednostavno pomažu u praćenju potrošnje struje. Ti uređaji funkcioniraju tako da ih se priključi na željeni uređaj (primjerice, perilicu rublja), a potom prikazuju, ali i predviđaju potrošnju struje. Vrlo je učinkovit u otkrivanju najvećih potrošača struje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike