Kultura
ARHEOLOŠKI MUZEJ U OSIJEKU

Sve o arheološkim lokalitetima Osijeka
Objavljeno 20. svibnja, 2023.
U sklopu Međunarodnog dana muzeja, Arheološki je muzej u Osijeku predstavio program "Arheološki lokaliteti grada Osijeka", u kojem su postavljene informacijske ploče na nalazištima na području grada Osijeka. Na predstavljanju su govorili ravnatelj Muzeja Tomislav Hršak, viša kustosica, dr. sc. Dragana Rajković, i viši konzervator-restaurator Josip Kralik.

Podatci na informacijskim pločama uključuju kartu grada Osijeka s označenim arheološkim zonama, informacijama o nalazištu i reprezentativan arheološki materijal, koji se čuva u Arheološkom muzeju, ali i nekim drugim kulturnim institucijama diljem Hrvatske. Informacijske ploče postavljene su na ukupno devet lokacija u Osijeku: Ciglana - Zeleno polje, Pristanište i Klinički bolnički centar, Rimski most, Rimski Osijek, Dječji vrtić Mak, Tvrđa - Trg Vatroslava Lisinskog, Tvrđa - Trg Jurja Križanića, Mađarska Retfala i Filipovica - Hermanov vinograd. Dr. sc. Rajković opisala je svaku od lokacija i postupak osmišljavanja i realizacije projekta informacijskih ploča, čiji grafički dizajn potpisuje Ante Vekić.

Svaka informacijska ploča opremljena je i kodom kojim se pokreće višejezična mobilna aplikacija QtouR - virtualni vodič. Aplikacija osim proširenih multimedijalnih i tekstualnih podataka o odabranom lokalitetu korisniku omogućuje i otkrivanje svih arheoloških lokaliteta u Osijeku te nudi mogućnost navigacije do svakog pojedinog, s pomoću karte u stvarnom vremenu. QtouR - virtualni vodič ujedno je i prostorno svjesna aplikacija, te automatski prepoznaje svaki arheološki lokalitet kojem se korisnik približi i o njemu ga obavještava. Aplikacija je izrađena za iOS i Android sustave i potpuno je besplatna za svakog zainteresiranog korisnika.

Posebno predavanje, pod nazivom “Prezentacija i popularizacija arheološke baštine-primjeri dobre prakse”, održala je dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. T.Kvorka
Najčitanije iz rubrike