Ekonomija
KIŠA NAJVIŠE NAŠTETILA PČELARIMA

Pčele danima ne lete, a paša bagrema pri kraju
Objavljeno 18. svibnja, 2023.
Sudeći prema prognozama, kiša će padati i tijekom četvrtka, djelomice i u petak, razvedravanje je najavljeno za subotu

Svibanjske kiše zlata vrijede, ali što je previše, previše je. Otprilike tako zvuče izjave slavonsko-baranjskih ratara, čija je mehanizacija opet "prisilno parkirana".



Posljednjih je dana u Baranji palo približno 70 litara kiše po četvornom metru. Usporedbe radi, lani su u istom razdoblju pale 43 litre, a pretprošle godine 40 litara kiše.

- Kažu da su nakon majskih kiša novčanici seljacima puniji. Međutim, to ne znači da kiša mora padati danima - u polušali kaže Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca. Dodaje kako ne može reći da kiša nije dobra, ali je krajnje vrijeme da prestane kako bi se tlo prosušilo, što je preduvjet za tretiranje usjeva.

- Pšenica će prerasti, pa će biti problem odrediti čime prskati i kada. Osim toga, vremenski su uvjeti idealni za pojavu raznih bolesti i napasnika. Za sada ne mogu reći da je kiša naštetila, bar što se našeg područja tiče, ali vidjet ćemo kako dalje - kaže. Do svojih njiva u ovom trenutku gotovo da ne može doći Zoltan Rajki, čije su obradive površine u ritskom dijelu Baranje, u takozvanom Monjorošu.

- Baš sam jučer htio obići njive, ali nisam mogao. U tom ataru imamo pšenicu, kukuruz i soju. Pšenica je u fazi cvatnje, treba prskati, ali za sada ne možemo. I ako se probijem do njiva, džabe prskam kada će za pet minuta ponovno padati - žali se Rajki, ponavljajući kako je vrijeme idealno za bolesti i napasnike, koji, nakon žute hrđe, nikako nisu dobrodošli. Slične probleme imaju i vinogradari. Ivan Gerštmajer, predsjednik udruge vinogradara Baranje, tvrdi kako im ni u kojem slučaju ne odgovara što su temperature nakon kiše prilično visoke, od 17 do čak 20 Celzijevih stupnjeva.

- Sve je idealno za pojavu bolesti. Odmah nakon kiše treba ići u tretiranje. Za sada su vinogradi u dobrom stanju i nadam se da će takvi i ostati - ističe Gerštmajer.

I dok ratari, vinogradari i voćari još uvijek ne bilježe velike gubitke (što, dakako, ovisi o vremenskim uvjetima), pčelari su u gorem položaju.

- Pčele već osam dana ne mogu ići van. Bagremova paša bliži se kraju i preostaje nam nada da ćemo tijekom vikenda nešto uhvatiti - priča Stipan Kovačić, predsjednik Pčelarske udruge Baranje, koja je, što se brojnosti tiče, među top pet pčelarskih udruga u Hrvatskoj (170 članova, s približno 7000 košnica). Upravo bagremova meda u ovom je dijelu Hrvatske najviše, pa se Kovačić s pravom žali. To više, dodaje, što je došlo do smrzavanja bagrema u, primjerice, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji..., što u Baranji ove godine nije bio slučaj. No zato je kiša učinila svoje. Što se paše uljane repice tiče, ona je već gotova, ali ta uljarica ove godine u Baranji nije pretjerano medila, što ne znači da je tako bilo u drugim dijelovima Hrvatske. Sudeći prema prognozama DHMZ-a, kiša će padati tijekom četvrtka i dijelom u petak. Razvedravanje meteorolozi najavljuju za subotu, uz temperature do 24 stupnja. Za idući tjedan najavljena su grmljavinska nevremena.

Ivica Getto
Prijeti opasnost od jače pojave bolesti
I Ruža Skenderović, viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, tvrdi kako je, globalno gledajući, vrijeme idealno za pojavu bolesti na voćkama. - Kada prođe kiša, vidjet ćemo pravo stanje. Trenutačno je šaroliko, pri čemu su u boljoj poziciji oni na uzvisinama. Nakon što kiše prestanu, bit će velika vlaga, pa će odmah trebati ići u zaštitu voćaka i vinograda - savjetuje, naglašavajući kako je, za ubuduće, uoči najave dugotrajnog kišnog vremena najbolje obaviti zaštitu.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike