Regija
PROBLEM ČESTICA U KOROVU RIJEŠEN 70%

Zapušteno se zemljište rješava i kaznama koje su od 66 i do 400 eura
Objavljeno 16. svibnja, 2023.
Za pravne osobe kazna 300, za fizičke osobe obrtnike 256, za fizičke osobe 66 eura. Dobar dio takve površine dao u “arendu”
ĐAKOVO



Kada je prije nepune tri godine Grad Đakovo u posao uveo prvog gradskog poljoprivrednog redara, zapuštenost poljoprivrednog zemljišta bila je vodeći problem na terenu, a danas je značajan dio tih površina riješen, tj. priveden proizvodnji, uglavnom davanjem u "arendu". Dok, u pravilu, natječaji za državnu zemlju prolaze uz prolijevanje žuči jer svi žele zemlju koje nema dovoljno, tu, u srcu ravnice, gdje je cijena katastarskom jutru od 3000 do 10.000 eura, primjeri su zapuštenog poljoprivrednog zemljišta od nevelikih 100 kvadrata pa do hektar, hektar i pol. Većinom su to cijele čestice unutar naselja, iza obiteljskih kuća i dr.



Poljoprivredni redar Gabrijel Kretonić kaže kako je u nepune tri godine njegova rada problem zapuštenog zeljišta riješen oko 70 posto.

Oglušivanje i recidivi


– Danas sam se vratio s terena obišavši četiri čestice s kojima je lani bilo problema zbog zapuštenosti. Sada su sve četiri uredno zasijane - ilustrira Kretonić sadašnji trenutak sa stanjem zemljišta na terenu. Radi na temelju Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području grada Đakova. Procedura privođenja zapuštene zemlje svrsi, tj. postupanje redara, počiva na Prekršajnom i Zakonu o općem upravnom postupku.

- Procedura kreće s nadzorom, daje se ispitni postupak i potom u suradnji s katastrom, gruntovnicom, ide utvrđivanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se utvrdilo vlasništvo zemljišta. Praksa nam je da sa strankom vidimo neko očitovanje, da stranka bude upoznata s postupanjem. Sljedeći je korak obavijest, opomena, odnosno upozorenje o prekršaju i daje se rok za sanaciju, za uređenje zemljišta. Ako stranka ne postupi po tome, ide se s obveznim prekršajnim nalogom - kazuje gradski "poljar" o koracima procedure do uređenja zemljišta, odnosno njegova privođenja svrsi.

Lani je zbog oglušivanja o obvezu privođenja zemljišta funkciji, ili stalnih recidiva, bilo novčanih kazni, i od strane poljoprivrednog i komunalnih redara. Za pravnu osobu kazna je 3000 kuna, tj. 400 eura, za fizičku osobu - obrtnika 2000 kuna, tj. 265,4 eura, a za fizičku osobu 500 kuna, odnosno 66 eura. Najviše novčanih kazni, kaže redar, ispisano je fizičkim osobama, manje pravnim osobama, dok obrtnicima dosad nije ispisana niti jedna. Novčanih kazni bit će, najavljuje, i ove godine.

Poljski putovi


Kretonić, čiji teren pokriva čak 12.120 hektara, koliko je na području grada i okolice poljoprivrednog i državnog zemljišta, kaže kako su u problematici privođenja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u funkciju najveći problem neriješeni imovinsko-pravni odnosi, što ponovno baca svjetlo na imperativ provođenja katastarske izmjere, koja je sada na području grada Đakova završena u k.o. Ivanovci i započeta je u susjednom prigradskom Kuševcu.

– Zemljište zna imati i 12, 13 vlasnika, ili su oni u inozemstvu, pa nam to stvara problem i pri samom vođenju upravnog postupka - kaže Kretonić, koji izvješća o radu podnosi (i) Ministarstvu poljoprivrede te HAPIH-u, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu.

Uz ostalo, gradski poljoprivredni redar u svojoj domeni ima i poljske putove, koji se po kategorizaciji vode kao nerazvrstane ceste. Grad Đakovo iz godine u godinu izdvaja sredstva za tu mrežu, njezino uređenje, nasipavanje, malčiranje sa strane, a i vlasnici polja, ocjena je, donekle drže do tih komunikacija. K tome, prema odluci su i dužni održavati putove funkcionalnima. I u tom području poteškoće zadaju neriješeni odnosi na terenu.

Najave su kako će odluka prema kojoj postupa gradski poljoprivreni redar, Odluka o agroteničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području grada Đakova, uskoro doživjeti izmjene.

Suzana Župan
Kanalska mreža duga 497 kilometara
U djelokrugu je poljoprivrednog redara i kanalska mreža, odnosno praćenje njezine urređenosti. Taj važni sustav na pojedinim je dionicama doslovce “pošumljen” samoniklim drvećem. Kanalska mreža na području grada Đakova vrlo je razgranata, dužine čak 497 kilometara, od čega se samo na kanale četvrtog reda odnosi 420 kiometara. Kretonić kaže kako je stanje kanala prvog i drugog reda odlično, dok se kanali trećeg i četvrtog reda vezuju uz Hrvatske vode s kojima lokalna samouprava surađuje. “Mi dajemo prijedoge za redovito i izvanredno održavanje”, kaže gradski poljoprivredni redar Gabrijel Kretonić.

Sanirano 6 deponija
Kretonić kaže da su riješeni brojni divlji deponiji, da ih je ostalo samo nekoliko manjih. Lani je, kaže, Grad aplicirao na projekt Fonda za zaštitu okoliša, dobivši sredstva, čime je riješeno šest divljih deponija. “Grad svake godine izdvaja sredstva za te svrhe”, kaže.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike