Tehno
TEST: SONOS ONE SL

Jedan od najmanjih, ali s moćnim zvukom
Objavljeno 12. svibnja, 2023.
Odabir SL modela odličan je izbor jer nudi nešto nižu cijenu, uz zadržane ostale karakteristike kao i standardni model

Jedan od najmanjih, ali i ulaznih Sonos modela, zvučnik Sonos One SL nudi bogat zvuk i multiroom značajke koje volimo kod Sonos modela, no kao SL izdanje on stiže bez mikrofona.



Ako pogledate ponudu Sonos modela, uočit ćete naoko iste modele, ali s razlikom u dodatku SL u imenu. Ova kratica SL doslovno je nastala od ‘speechless‘, odnosno označava zvučnike koji nemaju mikrofon i s njim povezane značajke. U to ulaze mogućnosti poput kontrole glasom kroz virtualne asistente ili prilagodbu zvuka kroz aktivni Trueplay. Ako vam ove dvije značajke nisu odveć važne, odabir SL modela odličan je izbor jer nudi nešto nižu cijenu, uz zadržane ostale karakteristike kao i standardni model, u ovom slučaju Sonos One.

Kompaktan i masivan


Iako najmanji stacionarni zvučnik, od njega je manji samo prijenosni Roam, Sonos One SL itekako odiše kvalitetom. Prije svega, zvučnik ima gotovo dva kilograma, a u rukama jednostavno zrači premium osjećajem. Zvučnik prati ostatak ponude Sonos modela, pa je tako i ovaj dostupan u bijeloj ili crnoj boji. Osim toga, čvrsta, ovaj put metalna mrežica, te standardne tipke osjetljive na dodir, već su poput zaštitnog znaka na svim Sonos modelima. Straga je tipka za uključivanje i povezivanje te LAN mrežni ulaz, a ulaz za napajanje vješto je skriven s donje strane. Ako je ovo vaš prvi susret sa Sonos zvučnicima, sigurno ćete se pitati čemu LAN. Naime, kao i svi Sonos zvučnici, tako i Sonos One SL za svoj rad koristi kućnu mrežu, Wi-Fi, odnosno žičani LAN. Mreža se ovdje koristi za međusobno povezivanje svih zvučnik te, naravno, njihovu sinkronizaciju i puštanje glazbe. Sonos One SL može raditi kao jedan, samostalni zvučnik, no omogućava i povezivanje dvaju modela u stereopar. Naravno, možete imati i više One SL modela raspoređenih po raznim sobama za simultano slušanje istih ili različitih pjesama. Sonos je ovdje neprijeporni vladar, pa ako ste u potrazi za multiroom zvučnicima, bolje od Sonosa teško možete naći. Prvo uključivanje i dodavanje zvučnika u mrežu obavlja se kroz Sonos aplikaciju, a cijeli proces je izuzetno intuitivan i sve je gotovo za nekoliko minuta.

Sonos One SL može raditi kao jedan, samostalni zvučnik, no omogućava i povezivanje dvaju modela u stereopar.

Puno zvuka


I dok se brojni drugi proizvođači audioopreme busaju snagom u vatima, brojem zvučnik, veličinom i kojekakvim manje-više nevažnim stvarima, Sonos je od sebe izgradio ime. Naime, sukladno broju i konfiguraciji zvučnika, ali i cijeni, donekle ćete moći procijeniti što očekivati od nekog Sonos zvučnika. No, ako se prvi put susretnete sa Sonos zvučnicima, vjerujte nam, bit ćete i više nego pozitivno iznenađeni. Sonos One SL ima istu arhitekturu zvuka kao i Sonos One. To znači da ćete unutar kućišta pronaći dva pojačala klase D te prilagođene jedinici za svako pojačalo, odnosno jedan visokotonac i jedan srednjotonac. One SL nudi doista moćan i upečatljiv zvuk za tako mali zvučnik. Naravno, neće pružiti iste performanse kao možda veća braća u obliku modela Five ili Era 300 kojeg također upravo recenziramo, ali dojam koji ostavlja itekako je snažan. Malo tko neće primijetiti tu kvalitetu zvuka kojom ćete ispuniti prostoriju.

Zvuk se dodatno može prilagoditi kroz aplikaciju i ekvilajzer, a tu je i Trueplay prilagodba koja se odvija kroz mikrofone pametnog telefona (podržani su samo iOS uređaji iPhone i iPad). Iako je Era 100 zvučnik već stigao i čini se kao model koji će zamijeniti modele One, za njih još uvijek ima prostora. Stoga, ako tražite zvučnik za neku od prostorija ili možda dva One modela kao stražnje surround zvučnike ili stereopar, model One je definitivno model koji će ispuniti očekivanja. Cijena od 200 eura nije mala za jedan zvučnik, no Sonos vas ne kani osvojiti cijenom, nego kvalitetom i iskustvom koje pruža.

Marin REŽIĆ
Ako ste u potrazi za multiroom zvučnicima, bolje od Sonosa teško možete naći

Najčitanije iz rubrike