Sport
BIT ĆE OVO VRLO PROMETNO LJETO

Dinamo zainteresiran za Miereza i Barišića, Osijek ne da
Objavljeno 11. svibnja, 2023.
Osječani žele zadržati Miereza, a stav bi mu mogla omekšati samo nekakva astronomska ponuda

Iako je aktualna sezona u HNL-u na vrhuncu, već mnogi klubovi razmišljaju o sljedećoj. Prave se kadrovske križaljke, zbraja se i oduzima koliko bi se moglo zaraditi tijekom ljeta na planu transfera.



O tom pitanju naveliko se radi i u Gradskom vrtu, ali zasad još uvijek u tišini jer je momčad u jeku bitke za Europu. Promet će ovog ljeta u osječkom nogometnom klubu biti gust u oba smjera. Bijelo-plavi će nastaviti s promjenom slike u svlačionici koju su započeli zimus s jednom razlikom. Na ljeto će biti puno dolazaka novih igrača. Barata se brojkom između deset i 15 novih lica, a u međuvremenu bit će i onih koji će zaključiti svoj opus u redovima Osijeka.

Ramon ostaje


Zasad je još rano govoriti o tome tko će sve napustiti bijelo-plavu svlačionicu, ali ima igrača koji ulaze u posljednju godinu ugovora, a voljeli bi se upustiti u nove izazove poput kapetana Mihaela Žapera. Istina, u klubu planiraju ponuditi produžetak suradnje, ali pod nešto skromnijim financijskim uvjetima od akutalnih jer čelnici kluba su odlučili zauzeti racionalniji smjer o pitanju visina ugovora svojih igrača. Za druge je, pak, već započela licitacija. Iz Maksimira dolaze signali kako je Dinamo zainteresiran za Ramona Miereza, a obnovljeno je i zanimanje za Adriana Leona Barišića, koji je prošlog ljeta bio sasvim blizu prelaska u redove hrvatskog prvaka, ali je posao stopiran u posljednjem trenutku. Srećom, rekli bismo, jer Barišić se nakon odlaska Nenada Bjelice, koji ga baš i nije doživljavao, ustalio u momčadi i danas je sigurno skuplji nego prije godinu dana. Ipak, u fokusu je zanimanje Dinama za Miereza, koji je opet pronašao pravu formu i igra kao u najboljim danima prve sezone u bijelo-plavom dresu kada je bio prvi strijelac prvenstva. Dinamo je čak i opipavao raspoloženje čelnika osječkog prvoligaša oko tog posla, ali naletjeli su na zid.

- Svjesni smo činjenice da su naši najbolji u fokusu mnogih klubova, a Dinamo je samo jedan od njih. Ovog ljeta ponuda će za naše igrače biti, ali nemaju svi isti status kada je u pitanju sljedeća sezona. Što se tiče Miereza, njega bismo svakako željeli zadržati još neko vrijeme u našim redovima, pa njegov mogući odlazak može se dogoditi isključivo ako dođe vrlo unosna ponuda. Veliko je zanimanje i za Leona Adriana Barišića, a ponuda imamo i za još neke igrače. Nema dvojbe kako je pred nama zanimljivo ljeto, ali ne samo kada su u pitanju izlazni nego i ulazni transferi. Napravit ćemo ozbiljnu rekonstrukciju momčadi, a vjerujem kako će Mierez i Barišić zaigrati na našem novom stadionu kamo ćemo se preseliti s početkom nove sezone - rekao je Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Visoke cijene


Nije iznenađenje što će u Gradskom vrtu biti tvrdi pregovarači kada je Mierez u pitanju. Argentinac je poseban tip napadača kakve si Osijek teško može ponovno priuštiti, pa ga zbog toga treba čuvati što je moguće duže, pa i pod cijenu visoke plaće. Njegov eventualni transfer dodatno je opterećen i postotkom koji Osijek treba platiti Alavesu (20 posto od buduće prodaje, nap. a.), što uvjetuje prilično visoku cijenu koju će bijelo-plavi tražiti. Njezin početni iznos neće biti manji od pet milijuna eura, a u takvim okolnostima teško je vjerovati kako će Dinamo ostati u igri. Zagrebački klub ima novca, ali nerado isplaćuje tako visoke iznose za igrače iz domaće lige. Sličan bi rasplet mogao biti i oko Barišića, za kojeg se zanimaju klubovi kojima neće biti problem platiti odštetu koja će biti istaknuta, a vjerojatno će se kretati na razini od dva i pol do tri milijuna eura.

- Rano mi je još detaljnije govoriti o ljetom prijelaznom roku. Momčad nam je u velikoj borbi za Europu i želimo se isključivo koncentrirati na rasplet sezone. Dok ona ne završi, nećemo razmatrati nikakve ponude za naše igrače - poručio je Kulešević.

Jasno je kako je pri transferima prioritet inozemstvo jer u NK-u Osijek nisu baš "ludi" za pojačavanjem klubova iz domaće lige.

Dalibor Keler
ŠTO S KRISTIJANOM LOVRIĆEM?

Kristijan Lovrić munjevito je prošao put od velikog pojačanja do najvećeg razočaranja. Dočekan je kao “Maradona”, ali igrama nije opravdao ono što se od njega očekivalo. Jednostavno nije pronašao magiju koja ga je krasila u Gorici, a danas je posve bez samopouzdanja. Posljednji prvenstveni pogodak postigao je prije više od godinu dana, a zbog svega toga nad njegovu budućnost u NK-u Osijek nadvio se golemi upitnik.



 

2,5
milijuna eura vrijednost je Ramona Miereza po Transfermarktu. Inače, Argentinac je u jednom trenutku po toj web stranici vrijedio i dvostruko više, ali sezona i pol u kojoj se tražio srušila mu je cijenu. Međutim, taj je iznos tek orijentacijske prirode jer iznos za koji bi ga Osijek bio spreman pustiti mnogo je veći.

31
nastup skupio je Adrian Leon Barišić u dresu NK Osijek. Taj 22-godišnji stoper iznimno je zanimljiv inozemnim klubovima zbog svojih igračkih karakteristika. Riječ je o modernom centralnom braniču koji ima sposobnosti mirnog iznošenja lopte i sudjelovanja u organizaciji napada, što se danas posebno cijeni, a najveća su mu prednost godine jer je za igrače na toj poziciji još uvijek vrlo mlad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike