Dome slatki dome
ŠETAČI PASA SVE SU BROJNIJI

U pet koraka do pristojnog i dobro odgojenog ljubimca
Objavljeno 4. svibnja, 2023.
Učite psa strpljenju kako bi se lakše nosio sa svojim plijenskim nagonom

S dolaskom proljeća sve se budi, pa tako i naši sugrađani, koji su jedva dočekali više vremena provoditi na svježem zraku. Među njima ima i šetača pasa, koji su iz dana u dan sve brojniji, jer ipak je proljeće uvijek bilo i ostalo najomiljenije godišnje doba za nabavu novog ljubimca. No ti ljubimci u najvećem broju slučajeva šeću bez povodca.



Nagon za plijenom


Prvi korak k pristojnom ponašanju našeg psa jest da to ne potičete. Jedna je od čestih pogrešaka da se vlasnici od srca nasmiju kad njihovo maleno štene potrči za pticom, mačkom ili djetetom koje se igra loptom. Čak ga i potiču da lovi ptičice, otjera mačke ili ulovi loptu kojom se djeca igraju. Često se u tome ne vidi nikakav problem jer njihovo štene još uvijek nije dovoljno spretno i brzo da ga ne bi mogli sustići, nije dovoljno veliko da ikoga sruši, a ionako se neće previše udaljiti jer još uvijek nema dovoljno samopouzdanja da bi otrčalo predaleko. No to isto štene ubrzo izraste u odraslog psa, koji je itekako spreman daleko otrčati za nekim ili nečim, nerijetko i izvan vlasnikova vidokruga ne osvrćući se na dozivanje vlasnika. U tom trenutku pas ima jedan jedini zadatak – uloviti svoj "plijen".

Zato ne biste trebali odobravati ni poticati takva ponašanja, koliko god vam se činila slatkima. Čak i vaš osmijeh vašem psiću može značiti odobravanje.

Drugo, trebate svom psu pronaći neku drugu zanimaciju u kojoj će uživati, odnosno neki drugi način da zadovolji svoje prirodne potrebe. Dakako, one koje su u skladu s njegovom dobi, zdravstvenim stanjem, sposobnostima i karakteristikama. Na primjer, možete ga naučiti loviti frizbi, lopticu na užetu (tzv. flirt pole) ili potezati igračku, podučiti ga raznim igrama traženja i ostalim aktivnostima koje će biti najbliže njegovim prirodnim ponašanjima. No i pri tome je jako važno voditi računa kako, kad i koliko se vaš pas igra da biste imali uravnoteženog psa. Preveliko uzbuđenje tijekom igre može dovesti do raznih drugih neprihvatljivih ponašanja zbog previše intenzivnih emocija, s kojima se ne zna i ne može nositi.

Treće, poželjno je da svog psa naučite nekim zamjenskim ponašanjima kako bi ih mogao prakticirati u situaciji kad ugleda svoj "plijen". Na primjer, možete ga naučiti da vam dođe kad ga pozovete i ostane usredotočen na vas. Zabranama ćete samo potisnuti njegove namjere, emocije i potrebe, što se dugoročno može odraziti na neka druga njegova ponašanja (takvi psi lako postaju destruktivni). Zato ga radije naučite što da radi kad ugleda svoj "plijen" umjesto da gubite vrijeme govoreći mu što da ne radi.

Četvrto, učite ga strpljenju i samokontroli kako bi se lakše nosio sa svojim nagonom za plijenom. Postoje razne vježbe za izgradnju samokontrole koje će vam biti korisne tijekom zajedničke igre i u raznim svakodnevnim situacijama.

Igranje i trening


Peto, neka svaka vaša šetnja bude prilika za igranje i trening, odnosno za druženje psa s vama. Na taj ćete način izgraditi bolji odnos s njime, postat će usredotočeniji na vas, brže će vas poslušati i bit ćete mu zanimljiviji vi nego okolina, pa će lakše naučiti ignorirati svoj plijen (a i razne druge podražaje).

S obzirom na to da je učenje proces koji traje, naoružajte se strpljenjem i pripremite se na rad od više dana, tjedana ili čak mjeseci. Što duže traju loše navike, duže traje i njihovo ispravljanje. No to je upravo naša dužnost - kao vlasnici psa obvezni smo paziti na sigurnost njega i njegove okoline. Nemamo pravo nikoga uznemiravati ni dovoditi u opasnost. Zato na vrijeme poduzmite sve potrebno kako biste izbjegli takve situacije. Radite na prevenciji dok se problem još nije uspio razviti. Uložite vrijeme i energiju u učenje dok još nikoga nije počeo loviti.

Ako problem već odavno postoji, znajte da nikad nije prekasno za učenje novih vještina. Svaki pas može učiti dok god je zdravstveno sposoban. Dapače, i njemu su tijekom života potrebni novi izazovi i aktivnosti kojima će obogatiti svoju svakodnevicu. Potrudite se da vaš pas uistinu uživa i (p)ostane vaš najbolji prijatelj. (Škola za obuku pasa Prias)
 
Alenka Medak
Ostanite mirni i ne obraćajte se psu
Ako ste slučajno u poziciji osobe koju pas lovi, odmah se zaustavite, jer što se brže krećete, postajete zanimljivija lovina. S obzirom na to da većina pasa može trčati 25 - 40 km/h, za razliku od nas ljudi, koji trčimo 8 - 10 km/h, teško da ćete mu uspjeti pobjeći. Neke pasmine čak dostižu brzinu od 40 - 60 km/h, kao što su, na primjer, Jack Russell terijeri, border colliji, mađarske vižle, dalmatineri, dobermani, hrtovi itd. Ako još prilikom bijega padnete, možete zadobiti ozljede i od pada i od psa koji je skočio na vas. Zato se radije zaustavite i po mogućnosti stanite iza bicikla, romobila, klupe ili bilo kakve druge prepreke koja je u vašoj blizini, kako biste psu otežali pristup k vama. Ostanite mirni, pogleda prema dolje (no nastojte ne biti posve ukočeni kako ne biste svojim čudnim ponašanjem izazvali nepotrebnu reakciju psa). Ne gledajte u smjeru psa i ne obraćajte mu se, nemojte vikati ni činiti bilo kakve nagle pokrete. Većina pasa će se tada okrenuti i otići jer ćete prestati biti zanimljivi. Tek kad se pas dovoljno udalji od vas, počnite se i vi polako udaljavati u suprotnom smjeru od njega.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike