Sport
VATRENI PONOVNO NA OKUPU

Jesam lud, ali nisam toliko da
sam mogao sve ovo predvidjeti
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Hrvatska kvalifikacije za EP 2004. otvara u subotu s Walesom na Poljudu

Nakon što je s Hrvatskim nogometnim savezom potpisao produženje suradnje do završetka ciklusa koji uključuje Svjetsko prvenstvo 2026. godine, Zlatko Dalić može se mirno okrenuti onom što njega i Vatrene čeka u sljedećih desetak dana. Počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Njemačkoj, a Hrvatska ih otvara ove subote protiv Walesa na Poljudu, dok 28. ožujka (utorak) Vatrene čeka ogled s Turskom u Bursi. Obje utakmice igraju se od 20.45 sati. Osim Turske i Walesa, Hrvatska je u skupini s Armenijom i Latvijom.



Reprezentativci se okupljaju u Splitu, neki su stigli u ponedjeljak, neki će u Dalmaciju doći danas. Vatreni su tako ponovno zajedno nakon osvajanja brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Očekivanja u sljedeće dvije utakmice su velika, bilo bi idealno odmah na konto staviti svih šest bodova, iako Dalić smiruje tenzije i kaže "bio bih zadovljan i s četiri".

- Lijepo se opet okupiti i biti zajedno poslije tri i pol mjeseca, čekati nove utakmice. Napravili smo veličanstvene rezultate u pet i pol godina moga mandata. To je puno više od ciljeva koji su bili postavljeni, još nismo svjesni svega što smo napravili, vjerojatno ćemo postati kroz određeno vrijeme. Pored svega što smo napravili osjećam da imamo energije, snage i motiva raditi još dobrih rezultata. Pritom moramo biti realni, naš cilj je plasman na veliko natjecanje, a sve ostalo je plus. Moramo zadržati dobru atmosferu i zajedništvo koje vlada. Moramo napraviti smjenu generacije, slagati novu reprezentaciju, okosnicu koje će činiti igrači za idućih šest, sedam godina. Imamo potencijala i kvalitetu za to. Postavili smo letvicu jako visoko i očekivanja su golema. To je dvosjekli mač, moramo to svesti na realnost i biti smireni, ići utakmicu po utakmicu. Idemo zajedno dalje u nove pobjede, kazao je u svom stilu izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić na druženju s novinarima u Splitu.

I dodao:

- Nisam očekivao da ću biti toliko izbornik. Jesam lud, ali nisam toliko lud da sam mogao to predvidjeti. Išao sam korak po korak i dogodilo se. Ostvarili smo čudo...

No sve to treba sad ostaviti po strani i u te nove pobjede krenuti već od subote. Početak kvalifikacija je itekako važan, Hrvatska kao osvajač bronce u Kataru je prvi favorit skupine.

- Prvi cilj je plasman na Euro. Svjesni smo da smo favoriti skupine, imamo tu kvalitetu, ali moramo biti oprezni i koncentrirani. Europsko prvenstvo je u Njemačkoj, tako da će biti puno naših navijača. Bio sam kao navijač u Njemačkoj na utakmicama reprezentacije, bilo je sjajno.

Prva prepreka je Wales koji je krajem prošle godine ostao bez nekoliko važnih igrača, ali uvijek može biti potencijalna "mina".

- Naravno da neće biti nimalo lagano, ni protiv Walesa ni protiv Turske, pogotovo ako ne shvatimo utakmice ozbiljno. Hrvatska je motiv svima jer smo treći na svijetu. Ne smijemo misliti da smo favoriti i najbolji jer je to početak našeg kraja. Mijenjat ćemo možda sitne detalje, ali taktiku vjerojatno nećemo. Imamo odličan vezni red i dobre mlađe igrače u obrani. Kod Walesa se moramo čuvati kontri i polukontri jer imaju nekoliko brzih igrača. Bale je nosio tu reprezentaciju, ali sad su ostali bez njega i moraju se prilagoditi. Imaju dva brza krilna igrača, kompaktni su u bloku i čekat će našu pogrešku. Nisu u rangu s nama po kvaliteti, ali ne smijemo ih podcijeniti. Važno je ne izgubiti u Turskoj i pobijediti Wales. Cilj nam je biti prvi u skupini - kaže Dalić.

Nije još jasno s kojim snagama Dalić na subotnje goste u Splitu te na Turke, ali i to će biti jasnije kroz dan-dva.

- Brozović dugo nije igrao, Kovačić je imao problema. Situacija nije najsjajnija, ali uvijek smo to znali rješavati u kvalifikacijama. Ne znamo što će biti s Petkovićem. Ivušić je bolestan. U utorak ili srijedu ću moći reći preciznije kad se kompletiramo. Što će biti s Modrićem? O Luki Modriću sve ovisi. Volio bih da bude s nama, no sve je u njegovim rukama - dodao je hrvatski izbornik.

Ivana Liović
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Napadači: Marko Livaja igra dobro, leži mu Poljud, doma je. Kad sam govorio o tome da imamo napadače iz HNL-a, a ne Lige petice, zamjerili ste mi. Mislio sam reći da oni ne igraju svaki vikend na određenom nivou. Treba im veći podražaj. Nisam otpisao Budimira jer on nije dobar, nego želim vidjeti neke druge igrače. Pozvao sam Belju i Musu da ih vidim

Borna Barišić postao otac
Veselo je ovih dana u čepinskoj obitelji Barišić. I Hrgović. Hrvatski reprezentativac Borna Barišić, kojeg je izbornik Zlatko Dalić pozvao i za utakmice s Walesom i Turskom, postao je otac. Njegova supruga Anja u subotu je u osječkoj bolnici rodila sina Stipu.

Najčitanije iz rubrike