Sport
PRVI DERBI PRIPAO PRVAKU

NEXE je morao bolje reagirati na početku drugog poluvremena
Objavljeno 19. ožujka, 2023.
Glupo je reći, ali ja sam jako zadovoljan pristupom, rekao je nakon susreta u Kutiji šibica Branko Tamše

Rat zvijezda, Brzi i žestoki, James Bond, ili Sumrak saga... Možemo nabrajati filmove koji su doživjeli brojne nastavke. Ove godine brojne nastavke doživjet će i susreti između rukometaša PPD-a Zagreb i NEXE-a.



Prvi je igran u subotu, u Kutiji šibica. Možda već i drugi ove sezone, jer isti su se suparnici sastali još tamo početkom rujna prošle godine, u polufinalu SEHA Gazprom lige. Istim suparnicima još sigurno slijedi i uzvrat u Našicama u Ligi za prvaka te dva četvrtfinalna susreta u SEHA-i. Prvak je momčad koja u međusobnom srazu dođe do šest bodova, a računaju se i susreti iz Lige za prvaka. Stoga, ako PPD Zagreb i NEXE budu očekivano osvojili prve dvije pozicije, premda Sesvete ove sezone opasno prijeti, slijedi im još najmanje jedan obračun u prvenstvu, a serija može otići i dalje. Tu je još i Kup Hrvatske u kojem NEXE mora kod kuće svladati "prijeteće" Sesvete. I "zagrebaši" gostuju u Slavoniji, ali bi trebali imati lakšu zadaću u Vinkovcima.

Isti film


Na početku smo spominjali neke filmove, a i subotnji u Kutiji šibica podsjetio nas je da samo možda "taj film već gledali". Bar što se njegovog završetka tiče. Opet je za PPD Zagreb bio to "happy end", a dramatičnost je nestala negdje početkom drugog poluvremena. Nakon što se na odmor otišlo s minimalnom prednosti "zagrebaša", NEXE je jako loše ušao u nastavak. Više od osam minuta bili su bez pogotka, pa je prvak u tom razdoblju otišao na "+6". Loše su reagirali "gromovi" i s igračem više, promašivali su se ziceri, gubile lopte, pa je Čupić lako istrčavao i realizirao kontre. Hrvatsko desno krilo postigao je čak 12 pogodaka uz stopostotan učinak. Trener PPD-a Zagreb Slavko Goluža pohvalio je momčad NEXE-a, kontinuitet je istaknuo kao prednost Našičana, koju PPD Zagreb, čini se, baš i nema. Ni u igračkom, a posebice u trenerskom smislu.

- NEXE je dugi niz godinama skupa. Igraju stvarno dobro. Mi smo se tražili poslije SP-a. Nismo imali trenažni proces kakav ova ekipa treba imati. Na kraju smo se malo vratili u život, odradili nekoliko treninga i... Drugo poluvrijeme je pogotovo bilo dobro, ali muči me prvo. Ne može se dogoditi da Kević dođe na lijevog beka, da napravi fintu bez lopte i da napadne na široku stranu... Pa to je njegov specijal i tu moramo braniti. Zapucali smo neke lopte i zato je prvo poluvrijeme bilo u egalu. Panjtar je uhvatio nekoliko lopti i istrčali smo polukontre. Mnogo mudrije smo igrali. Smetaju me neke dječačke pogreške, zadnji napad koji nije tako trebao izgledati - rekao je trener PPD-a Slavko Goluža, koji je 40 sekundi prije kraja zatražio time-out u trenutku kada je već PPD Zagreb vodio sa šest razlike i susret odavno bio riješen.

Pad u nastavku


Mnogi će suparnici na to poludjeti, pomisliti da je riječ o omalovažavanju od strane suparnika, ali ako postoji pravo time-outa trener ga može iskoristiti čak i ako je susret riješen. Tamšeu, primjerice, ni tri ne bi pomogla na početku nastavka kada mu je momčad očito doživjela pad.

- Jako teško je Zagrebu doći nazad u igru kada si na minus pet. Glupo je reći, ali zadovoljan sam pristupom. Nismo skroz potonuli, iako nam puno stvari nije išlo. Bila je ovo dobra utakmica i s jedne i druge strane. I jedni i drugi smo na momente pokazali rukomet koji žele svi gledati u Hrvatskoj - rekao je trener NEXE-a Branko Tamše koji je ovaj derbi brzo apsolvirao.

Igrači NEXE-a danas će opet biti na putu. I to prema Duesseldorfu, gdje će odigrati prvi susret osmine finala Europske lige, a domaćin će im biti ukrajinski Motor iz Zaporožja. Stoga će derbije i obračune s PPD-om Zagreb malo staviti po strani. Slijede im prije novoga još brojni izazovi.

Krešimir Lacković
PPD Zagreb       30 (15)

NEXE       25 (14)

ZAGREB - ŠD Trešnjevka – Kutija Šibica. Suci: Dalibor Jurinović (Zadar), Marko Mrvica (Biograd na Moru).

PPD ZAGREB: Ćavar, Klarica 3, Gojun, Srna 4, Slavić (5 obrana), Klis, Panjtar (3 obrane), Kraljević, Musa 3, Sirotić, Čupić 12, Dibirov 4, Dodić, Kavčić 2, Leimeter 2 i Grahovac.

RK NEXE: Kuzmanović (8 obrana), Račić, Bakić 1, Mileta, Vejin 7, Sršen, Radovanović 1 (4 obrane), Jelinić 5, Blažević, Velkavrh, Severec 3, Moslavac 4, Kević 2, Tomić 1, Markušić i Pribetić 1.

SEDMERCI: PPD Zagreb 5(5); NEXE 4(4); ISKLJUČENJA: PPD Zagreb: 10 minuta (Gojun 2+2, Srna 2+2, Kavčić 2); NEXE: 10 minuta (Blažević 2+2, Severec 2, Tomić 2, Pribetić 2)

Najčitanije iz rubrike