Svijet
NORMALIZACIJA ODNOSA S KOSOVOM

Vučić: Srbija će raditi na implementaciji sporazuma sve do svojih crvenih linija
Objavljeno 19. ožujka, 2023.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da nije potpisao sporazum o normalizaciji s Kosovom jer je Srbija međunarodno priznata država i on ne želi praviti “međunarodno pravne sporazume s Kosovom koje nije međunarodno pravno priznato”. Vučić je, komentirajući aneks na ranije prihvaćeni europski sporazum, usuglašen u Ohridu, rekao da pažljivo odmjerava i svaku izgovorenu riječ, pozivajući se na članak 3. Bečke konvencije prema kojem i suglasnost predsjednika države ima razinu obveze.



”Zato sam odbijao davati izjave poput ‘prihvaćamo’, već sam rekao ‘prihvaćamo koncept’ i ‘radit ćemo na implementaciji’ ili ‘spremni smo da radimo’”, naveo je Vučić. On je naglasio spremnost Srbije da “radi na provedbi sve do svojih crvenih linija”. Vučić je ocijenio da u provođenju aneksa sporazuma Beograd više ne ovisi “o dobroj volji Prištine”, već o tome koliko je Srbija spremna napraviti “određene stvari na svom europskom putu”. Postoje zasebno preuzete obveze obiju strana čije će provođenje kontrolirati i nadzirati EU, dodao je Vučić.

Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi aneksa sporazumu EU-a o normalizaciji međusobnih odnosa nakon 12 sati razgovora u subotu, objavio je šef europske diplomacije Josep Borrell. Razgovore koje su vodili Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, uz dužnosnike EU-a, opisao je kao teške. “Postignut je dogovor o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) kojima će općine sa srpskom većinom dobiti veću autonomiju. Kosovo i Srbija dogovorili su provedbeni aneks sporazuma na putu k normalizaciji međusobnih odnosa”, kaže Borrell. Vučić je izjavio kako su trebali dogovoriti plan implementacije i da je postignut nekakav dogovor.

Albin Kurti rekao je da Srbija “bježi od potpisivanja sporazuma”, prenosi albanski list Koha. “Postigli smo javnu suglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti, tvrdeći da druga strana, “kao i na posljednjem sastanku, bježi od potpisivanja, sada s aneksom”. “EU traži mehanizam kojim bi status ovog sporazuma bio pravno obvezujući”, ističe Kurti. Vučić kaže da je riječ o procesu koji je dubok, ozbiljan i potrajat će. “Ništa nije dovršeno, već tek počinje. Za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obveza postavljeno formiranje ZSO-a u skladu s prethodno potpisanim sporazumima. Ako Priština neće ispuniti ZSO, nema napretka za Prištinu, ako Srbija nije spremna napraviti to i to, nema napretka za Srbiju. To je novo i to će biti ubačeno u pregovarački okvir. EU će procjenjivati koliko je tko napravio iz plana implementacije koji će posve sigurno morati biti proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. Od ponedjeljka primam članove zastupničkih skupina u Skupštini, pred nama je ozbiljan posao. Vjerujem da će prištinska strana krenuti ispunjavati ZSO”, kazao je Vučić, zaključivši da će se, ako Srbija ustraje na europskom putu, njezin napredak procjenjivati i po toj implementaciji. U svemu je sudjelovao i specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčák.

Razgovori su održani pod pokroviteljstvom EU-a, a pokušaj dogovora o provedbi sporazuma koji je Unija i predložila snažno podupire i SAD. Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar misli “da nema puta u Europu bez toga da se sve zemlje međusobno priznaju”.

Igor Bošnjak
SAMOUPRAVA SRBIMA
Kosovo je pristalo pokrenuti odmah - a kad kažem odmah, mislim odmah - pregovore s Europskom unijom, kojima bi omogućilo dijalog o uspostavljanju specifičnog aranžmana i jamstava za osiguranje odgovarajuće razine samouprave za srpske zajednice na Kosovu, rekao je Borrell.

Najčitanije iz rubrike